Bankaya yatırılan paradan zekat veriliri mi?
o osman1971
bankaya yatırılan paradan zekat verilirimi vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim
Cevap: bankaya yatırılan paradan zekat verilirimi
Süvari
Kaime ve evrak-ı nakdiye denilen kâğıt paralar, istenilen zamanda bankaların nakde çevirdiği ve bedellerinin alınabildiği banknotlar nakid para hükmündedir. Çünkü bunların altın ve gümüş gibi piyasada kullanılması âdet haline gelmiştir. Bunların karşılıkları gerçekten veya hükmen mevcut bulunmaktadır. Bunlar hazır bir mal demektir ve bütün insanların servetini teşkil etmektedir. Bunlardan yeterince elde bulunduranlar fakir değil, zengin sayılmaktadır. Bunlar sadece bir alacak senedi yerinde değildir. Bunlardan hemen faydalanmak mümkündür. Bunlar birer geçerli para ve değişim vasıtası olarak kabul edilmiştir. Bunlar diğer paralar gibi istenilen zamanda harcanır ve değiştirilerek karşılığında yarar sağlanır.
Bankalara yatırılan ve belli müddetlerde alınabilen ve karşılığında senedleri bulunup başkalarına devredilebilen asıl paralar da, ikrarla, senedle sabit borç paralar hükmündedir. Onun için bunlar da nisab miktarında bulunup üzerlerinden her sene geçtikçe zekâta bağlı olurlar.
Haram mal için zekât verilemez. Dolayısıyla bankaya yatırılan paradan alınan faiz miktarının asıl paradan ayrılması gerekir. Böyle haram bir mala sahib olan kimse, o malı asıl sahibine geri vermesi gerekir. Yoksa fakirlere sadaka olarak verilmesi gerekmez. Fakat haram bir mal, helal bir mala karışmış olur da, aralarını ayırmak mümkün değilse, hepsinin zekâtını vermek gerekir.
Selam ve Dua ile…
Cevap: Bankaya yatırılan paradan zekat veriliri mi?
Hoca
Bankaya yatırılan paraya ve tüm borç verilen, saklanan paralara zekat düşer.
Ama bankadaki para faizli ise sadece ana paraya düşer, haram paranın zekatı olmaz.