Altına kaka yapan çocuklar
Kayıtsız Üye
altı ve sekız yaşlarında iki kızım var devamlı buyuk tuvaletlerını altına yapıyorlar kaçırmıyorlar resmen yapıyorlar uç senedır uğraşıyorum tukenmek uzereyımdoktorlar fiziki bır poroblem olmadıgını soyluyor yardımcı olursanız duacınız olurum
Cevap: altına kaka yapan çocuklar
İsrâ
Adım Adım Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda tuvalet eğitimi için en doğru zaman, 2 yaş. Ancak bu, çocuğun psikolojik durumuna göre de değişebiliyor. Uzmanlarımız, tuvalet eğitiminin fizyolojik ve psikolojik yönünü sizler için değerlendirdi
Tuvalet eğitimi, çocuk gelişiminin en önemli aşamalarından biri. Tuvalet alışkanlığını kazandırmak için uygun zamanı belirlemek, bu eğitimin önemini anne-baba olarak kavramak ve eğitimin nasıl verilmesi gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmak da çok önemli. Alman Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Soysal, konunun fizyolojik yönünü. PUzman Psikolojik Danışman Ece Akın Bakanay ise psikolojik yönünü sizler için anlattı, işte tuvalet eğitimiyle ilgili bilmeniz gerekenler..
FİZYOLOJİK DEĞERLENDİRME
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Soysal, tuvalet eğitimini aşama aşama şöyle anlatıyor:
Tuvalet eğitimi için doğru zaman Çocukların büyük çoğunluğu 18-30 aylıkken tuvalet eğitimine başlamak için gerekli becerileri kazanırken, bazı çocuklar ise 4 yaşına kadar bu beceriyi kazanamazlar. Hiç telaşlanmayın, bunların her ikisi de normaldir. Çocuk hazır olmadan başlanılan eğitimlerde, öğrenme süreci uzar. 18 aylıkken eğitime başlanan çocukların birçoğu 4 yaşına geldikleri halde eğitimlerini tamamlayamamalarına karşın; eğitime 2 yaşında başlayanların çoğu bunu 3 yaşında tamamlamış olur. Genellikle kız çocukları erkek çocuklarından daha önce-mesane ve bağırsak kaslarını kontrol etmeyi öğrenirler. Bu yeteneği kızlar genellikle 2.5 yaş civarında, erkekler ise 3 yaş civarında kazanırlar. Yine de tuvalet eğitimi için ‘doğru’ yaş, kız veya erkek fark etmez, çocuğun hazır olduğu zamandır. Sonuç olarak tuvalet eğitimi için en uygun zaman 2 yaş ve sonrasıdır ve kesinlikle çocuk bu konuda zorlanmamalıdır
Aile de tuvalet eğilimine hazır olmalı
Tuvalet eğitiminde başarı için çocuğun hazır olması kadar önemli başka bir şey de, ailelerin tavrı ve çocuklarına tuvalet eğitimi vermeye hazır olup olmadıklarıdır. Çocuklarını yönlendirmeleri, özendirmeleri ve desteklemeleri gerekir. Yanlış veya erken tuvalet eğitimi duygusal bozukluklara yol açabilir, çocukla anne-babanın arasındaki ilişkiyi zedeleyebilir, hatta çocuğun bedensel sağlığını bile etkileyebilir. Tuvalet eğitimi için çevreden bilgi almak yerine, en doğrusu bir sağlık uzmanından bilgi almaktır
Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren belirtiler
– Kakasının düzenli, yumuşak ve şekilli olması, altını belirli saatlerde kirletmesi
– Bezinin gün içerisinde en az iki saat veya gece boyunca kuru kalabilmesi.
– Islak veya kirli bezden rahatsız olduğunu göstermesi
– Çiş veya kakasının geldiğini birtakım hareketlerle belli etmesi
– Bezinin değişmesi gerektiğini, çiş veya kakasının geldiğini söylemesi
– Büyüklerini taklit etmekten hoşlanması
– Sizin tuvaleti nasıl kullandığınızı merak etmesi ve izlemesi
– Oturağına ilgi göstermesi
– İç çamaşırı giymek istemesi
TUVALET EĞİTİMİ
İlk hazırlıklar
2 yaşından sonra uygun bir lazımlık satın alın. banyoda veya odasında uygun bir yere yerleştirin. Lazımlığı çevresinde görmeye alıştığı eşyalardan biri haline getirin. "Ne işe yaradığı" ve "Biraz daha büyüyünce kullanacağı" konusunda açıklamalar yapın
Eğitime başlarken..
– Çocuğunuza tuvalet kullanımı hakkında kitaplar okuyun.
– Çocuğunuza tuvaletini yapmasını zorlaştırmayacak kıyafetler giydirin.
– Çocuklar, büyüklerini ve diğer çocukları taklit ederek öğrenirler. Siz tuvalete oturduğunuzda, onu da azımlığa oturtabilirsiniz.
– Çocuğunuzu lazımlıkla oynaması için teşvik edin. Onunla oyuncak bebeğini lazımlığa oturtma oyunu oynayın.
– Önce kıyafetleri ile oturağa oturabilir. Çocuğunuzu, günde bir kez giyinik olarak lazımlığa oturtun. Bu. kahvaltıdan sonra, banyodan önce ya da bağırsak hareketlerinin başladığı herhangi bir zaman olabilir. Burada amaç. bebeğin, oturağa alışması, onu günlük rutinin bir parçası olarak görmeye başlamasıdır. Oturmak istemezse, onu rahat bırakın. Sakın onu zorla lazımlığa oturtmaya çalışmayın. Hele korkmuşsa, sakın zorlamayın! Bu durumda, lazımlığı birkaç haftalığına bir kenara koyun, ardından tekrar deneyin. Oturursa iyi. ama ona neden oraya oturması gerektiğini anlatmaya çalışmayın! Unutmayın, sadece onu lazımlığa alıştırıyorsunuz. Bu iş için en uygun yeri seçin; oyun odası en uygun yer olabilir!
– Çocuğunuz lazımlığa oturmaya ilgi gösterdikten sonra, onu bezini her kirlettiğinde lazımlığa götürün. Bezini lazımlığın üzerinde değiştirin ve kirli bezi lazımlığa boşaltın.
– Üstünü çıkarmadan da olsa. çocuğunuz çekinmeden lazımlığa oturmayı ba-şardıysa, artık onu elbisesiz ve bezsiz oturtmayı deneyebilirsiniz. Bu aşamada ise birtakım açıklamalar yararlı olabilir; anne-babanın. varsa diğer kardeşlerin ve herkesin tuvaletini böyle yaptığını ona anlatın. Soyunup tuvalete girmenin erişkince bir davranış olduğunu anlatmaya çalışın ona.
– Tuvalet eğitiminde lazımlığı yere koymak, çocuğu tuvalete oturtturmaktan daha iyi olabilir. Bazı çocuklar için lazımlık daha güvenlidir; çünkü ayakları yere basar ve düşmekten korkmazlar. Eğer tuvaleti kullanma kararı verirseniz, çocuğunuzun ayaklarını koyabilmesi için basamak kullanın.
– Çocuğunuz tuvalete gitmek istediğinde ona yardımcı olun, yanında kalın, eline tuvalette otururken oyalanabileceği resimli kitaplar, oyuncaklar vs. verin ve lazımlığına tuvaletini yapmasa bile birkaç dakika oturmasını sağlayın.
– 4-5 dakikadan sonra çocuğunuzun tuvaletten kalkmasına yardımcı olun. Eğer bu süre içerisinde tuvaletini yapa-bildiyse aşırıya kaçmamak kaydı ile onu övün ve ödüllendirin. Eğer tuvaletini yapamadıysa bir dahaki sefere yapabileceğini söyleyin.
– Çocuğunuzu lazımlıkta 5 dakikadan fazla oturtmayın. Bazen çocuklar bezleri bağlandıktan sonra kakalarını yapabilirler, çünkü bez onlara normal gelir. Sakın üzülmeyin ve onu cezalandırmayın. Kirli bezi altından çıkarın ve o sizi izliyorken bezi yine lazımlığa boşaltın. Bu, çocuğun kendisinden ne istediğinizi anlamasına yardımcı olur.
– Çocuklar bazen çişten önce kakalarını oturağa yapmayı öğrenirler. Bu yüzden önce kaka eğitimi ile başlayın.
– Eğer çocuğunuzun özellikle bağırsak hareketlerinin başladığı bir zaman varsa (yemekten sonra gibi) onu o zamanlarda oturağa oturtun. Eğer kakası geldiği zaman belli ediyorsa (sessizleşiyor-sa. köşeye çekiliyorsa veya duruyorsa) o zamanlarda lazımlığa götürün.
– Başlangıç olarak erkek çocuklarına oturarak çiş yapmaları öğretilir. Çünkü ayakta çişlerinin başlama ve bitişini kontrol etmeleri daha zordur. Başka çocukları böyle gördükleri zaman ayakta çişlerini yapmayı deneyeceklerdir.
Eğitim başladıktan sonra…
– Tuvaletini yaptıktan sonra çocuğunuzu dikkatle silin. Kız çocuklarında silinme işleminin enfeksiyon kapmayı engelleyebilmek amacıyla önden arkaya doğru yapılması gerektiğini unutmayın.
– Tuvaletten sonra ellerini dikkatlice yıkaması gerektiğini öğretin ve bu konuda ona örnek olun.
– Her çocuğun tuvalet eğitimini öğrenme hızı kendine göredir, bunu unutmayın. Eğer bir şeyler kötü gidiyorsa altını birkaç hafta bezleyin ve daha sonra tekrar deneyin.
– Gece kontrolü genellikle gündüz kontrolünden sonra gelir.
– Çoğu çocuk gündüz kaka ve çiş kontrolünü 3 veya 4 yaşlarında sağlarlar. Bu yaştan sonra altını kirletmesi, çocuk psikologunun ilgilenmesi gereken bir konudur
Klozete geçiş
Lazımlığa alışmış olan bir çocuk, bir süre sonra klozeti kullanmaya başlayacaktır. Çocuk, tuvaleti kullanacak kadar ilerleme gösterince, klozetin üzerine konabilen bir adaptör (küçük klozet kapağı) alınabilir, özellikle 3 yaşından sonra çocuk, tuvaleti kullanmaya geçmiş olmalıdır. Bu alışkanlık ona yuvada zorluk çıkartmaz, ancak devamlı kendi oturağını kullanan bir çocuk yuvaya gittiğinde tuvaletini yapma konusunda sorun yaşayabilir.
PSİKOLOJİK DEĞERLENDİRME
Uzman Psikolojik Danışman Ece Akın Bakanay. çocuğuna tuvalet eğitimi veren anne-babaların yapması ve yapmaması gerekenleri şöyle anlatıyor:
– Anne-baba, tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğun hazır olup olmadığına karar verebilmelidir. Eğer çocuk zaman zaman tuvalet ihtiyacının erteleyebiliyorsa (kas kontrolü sayesinde) ya da tuvaletini yapmadan hemen önce ya da yaptıktan sonra anne-babaya haber vermeye başlamışsa, tuvalet eğitimi için uygun zaman gelmiştir.
– Anne-babalar, bu dönemde eğer tuvalet temizliği konusunda aşırı baskıcı ya da titiz davranırlarsa çocuklar ya tepki göstererek tuvalet eğitimini reddederler ya da daha uzun sürede bu alışkanlığı kazanırlar. Anne-babanın ya da yakın çevredeki kişilerin "Bu çok pis". "Ne kadar kötü kokuyor" gibi yorumlar asla yapılmamalıdır.
– Anne-babalar tuvalet eğitimini verirken çocukla güç savaşına girmekten kaçınmalıdırlar. Çocuğu tuvaletini yapana kadar uzun saatler lazımlıkta oturtmak, tuvaletini haber vermediğinde ya da altına kaçırdığında cezalandırmak çok yanlıştır.
– Anne-baba çocuğun hazır olduğuna karar verdiyse sabırla, tutarlılıkla tuvalet alışkanlığın kazanılmasını desteklemelidir. Olumlu davranışları takdir etmek, ödüllendirmek istenilen davranışı pekiştirmek için en temel yöntemdir.
– Anne-babanın rahat bir tutum içerisinde olması çocuğu da rahatlatacaktır, tuvalete gitmek ve tuvaletini yapmak çocukta endişe, korku veya inatçılık duygularına neden olmamalıdır.
– Anne-babanın aşırı titiz ve baskıcı olması kadar korumacı olması da çocuğun tuvalet eğitimini gerçekleştirmesine engel olabilir. Bazen anne-babalar çocuğun altına kaçırmaması, temiz kalması için bezi çıkartmayı erteleyebilirler. Bu durumda çocuk, kas kontrolü gelişmiş, bedensel ve bilişsel becerileri ile tuvalet eğitimine hazır olsa da bu alışkanlığı kazanamaz. Bunun sonucunda anne-babaya bağımlı, kendi davranışları üzerinde yeterince kontrol sağlamayan bir birey olma riski ortaya çıkar.
Kaynak: Bebeğim ve Ben Dergisi
Cevap: Altına kaka yapan çocuklar
Hoca
< altı ve sekız yaşlarında iki kızım var devamlı buyuk tuvaletlerını altına yapıyorlar kaçırmıyorlar resmen yapıyorlar uç senedır uğraşıyorum tukenmek uzereyımdoktorlar fiziki bır poroblem olmadıgını soyluyor yardımcı olursanız duacınız olurum >
Zamanla düzelmiştir inşAllah.
Bu doktor işi. biri anlamadıysa diğerine gitmek lazım.
sanırım alta kaçırma olayı ırsidir yani soydan gelmedir.
Cevap: Altına kaka yapan çocuklar
Kayıtsız Üye
Dikkat eksikliği problemi yaşıyor olabilirler
Psikiyatra goturmelisiniZ
Kayıtsız Üye
Benim 10 yaşında oğlum var hemen hemen 2senedir kakasini kaçırıyor altına gece olsun gündüz olsun kakasini kaçırıyor tuvalete gitmiyor ve gitmek istemiyor başka bir yere oturmaya gitsek bile tuvaletim var demiyor ve altına kakasini yapıyor ama çisini tuvalete yapıyor misafirlikte ama daha önce küçük cişini altına yapıyordu ondan kurtulduk derken simdi de kakasini yapmaya başladı bunun için hangi doktora götüreceğini bilmiyorum.
Kayıtsız Üye
benim kızım 18 aylıkken çişine alıştı ama şimdi iki buçuk yaşında tekrar kakasını ve çişini altına yapmaya başladı doktora götürdüm bir şey yok dedi ne yapmalıyım
TUĞBA MENTES
Allah rizasi için yardımcı olun kizim 2013 doğumlu 9 ayliktan beri kakasini çişini biliyor fakat 2 aydan beri tek kakasini altina yapmaya başladi ne yapabiliriz.
Kayıtsız Üye
Merhaba 4 yaşında bir kızım var hem çiş hem kaka kaçırıyor . Ilişkimiz yıprandı sürekli çatışma halindeyiz bende psikoloik olarak t ukendim. Pedagog dışında hangi doktora goturmeliyim?
Kayıtsız Üye
Benim de 4 buçuk yaşında kızım son 4ayda 6 kez büyük çişini altına yaptı. Bir de yapınca sesi çıkmıyor köşesine çekiliyor. Herhangi travmatik bir durumu yok. Allah yardım etsin.
Kayıtsız Üye
Bende ayni durumdayim dort yasinda kizim var kakasini altina bulastiriyor.haftada bir tuvalete yapsa diğer gunler basa sariyoruz.her gun 5 6 kilot cikartiyor ne yol denediysem olmadi.okula baslayinca gecer diyorlar okulda da tuvalet egitimi tamamlanmamissa almiyorlar.
Kayıtsız Üye
Çocuğuma sordum neden yapıyorsun diye kakamı tutarken çok hoş oluyor..hoşuma gidiyor..dedi..yani çocuk oradaki zevk kaslarını keşfetmiş dedi bir çocuk gelişim uzmanı..(devamının tehlikeli olduğunu ilerlerse madtürbasyon yapabileceğini söyledi..)çocuğa o hoşlanmanın yerini tutacak bir ödül verin dedi..ayrıca sabah bir bardak ılık suyun içine biraz limon bir kaşık bal atıp içirin yarım saat içinde wc ye götürüp dinlenerek ıkınmasını söyleyin ve boşaltımı gerçekleştirin dedi..bizde 20 dk telefon ödülü koyuyoruz..ayrıca her kakasını yaptığında tablo yaptık kutu boyuyoruz..
Kayıtsız Üye
Çocuk gastrolojide bu konu ile ilgileniyor, tavsiyem ona goturmeniz
Kayıtsız Üye
merhaba;
benim 3 buçuk yaşında bir kızım var ben 2 yaşında tuvalet eğitimine başladım.başladığımda çişini ve kakasını kaçırıyordu daha sonra alıştı ve çişinide kakasınıda gece bile kaçırmadı halada gece bir sıkıntımız yok ben çalışan bir anneyim kızımda bu sene sübyan okuluna verdim okula gitmeden önce bir sıkıntımız yoktu evde ama okulda kaka ve çişini yapmalara başladı ilk başladığında okula yapmadı 1 ay sonra kaçırmalara başladı annane ve babanede de kaçırabiliyor öğretmeniyle konuştuk ve ona tuvaleti yaptığında gülen yüz yapışkanlı sticker olan bir tablo yaptık her yaptığında çişini ve kakasını tuvalete evde ve okulda yapıştırması için ona verdik hevesli bir şekilde hiç altına kaçırmadan evde ve okulda 2 hafta geçirdik. ama şimdi yine başladı kaçırmaları ne yapmam gerekiyor ilgisiz bir aile değiliz onunla çok konuştum nedenini sordum hiçbirşey demiyor anne bidaha yapmıyacam ve özür diliyor ne olur bana yardım edin…
altına kaka yapan çocuğa ne yapmalı, altına yapan çocuğa ne yapmalı, altına kaka yapan çocuklar