Haram ve helal katkı maddeleri

Haram ve helal katkı maddeleri

almanyali67
haram ve helal katki maddeleri??? Ben Alamanya´da kalıyorum ve alisverislerde dikkat etmege calisiyorum inseAllah cc.Bura da (EMULGATOR MONO UND DYGLECERIDE)yazili katki maddeleri var bu nedir ve harammidir??? uzun zamandir dondurma,ekmek yaglari.vs… çok seylerden yiyemiyoruz ve süphe ediyoruz bazan kimseler Haram diyor lütfen yardim ederseniz çok sevinecegim kesin harammidir ve ne anlama geliyor emulgatör mono dygleceride???


Cevap: haram ve helal katki maddeleri???

imamhatipli42
Emülgatörler nedir ve ne amaçla kullanılırlar?

Yağı suya ilave edin, göreceksiniz ki bu iki sıvı hiçbir zaman karışmayacaktır, ta ki emülgatör eklenene dek. Emülgatörler uçlarından birisi yağı seven (hidrophobic) diğeri suyu seven (hidrophilic) moleküllerdir. Yağın ve suyun iyi bir şekilde birbirine karışmasını (dispersion) sağlayarak kararlı, homojen ve topaksız bir emülsiyon meydana getirirler.
Eski Yunanlılar, balmumunun emülgatör etkisini kozmetik ürünlerde kullanmışlardı ve yumurta sarısı 19. yüzyıl başlarında muhtemelen gıda üretiminde kullanılan ilk emülgatördü. Yumurta sarısının oldukça kısa süren kararlığından dolayı, imalatçılar 1920′ lerden bu yana önemli bir gıda ürünü olan soya fasulyesinden elde edilen lesitini daha çok tercih etmişlerdir. Fakat emülgatörler için ani ve önemli gelişme bundan 10 yıl sonra, yağ asit türevleri (mono- ve di-gliseritler) ortaya çıkarıldığında yaşandı. 1936 yılında emülgatörlerin dondurma üretiminde kullanımları patent almıştır. Şimdilerde, emülgatörler gıda katkı maddeleri, margarin, mayonez, kremalı soslar, şeker (bonbon), işlenmiş paketli gıdalar, şekerlemeler ve fırın ürünleri gibi birçok gıda ürününün imalatında önemli rol oynarlar.
Emülgatörlerin bazı yaygın uygulamaları
Ekmek
Emülgatör olmadan da ekmeğin yapımı mümkündür fakat sonuç olarak kuru, hacmi düşük, ve kolay bayatlayan bir ekmek elde edilir. Hamura eklenen % 0.5 kadar az miktardaki emülgatör ekmekte hacmin artışını, yumuşak bir ekmek içi yapısının oluşumunu ve raf ömrünün uzamasını sağlamaya yeterlidir. Ekmekte 2 çeşit emülgatör kullanılır: hamur sertleştiriciler (örneğin diacetyl tartarik asit esterleri (E 472e) ve sodyum yada kalsiyum stearoyl-2-lactylate (E 481, E 482)) ve hamur yumuşatıcılar (örneğin yağ asitlerinin mono- ve di-gliseritleri (E 471)). Hamur sertleştiriciler hamuru daha dayanıklı kılıp ekmeğin daha düzgün bir yapı ve hacimde olmasını sağlarlar. Hamur yumuşatıcılar ise yumuşak bir ekmek içi yapısının oluşumuna ve uzun bir raf ömrünün elde edilmesini sağlarlar.
Çikolata
Bütün çikolata ürünleri, %0.5 oranında lesitin (E 322) veya amonyum fosfat (E 442) içerir. Bu emülgatörler, çikolataya uygun bir kıvam sağlamak amacıyla eklenir. Böylece çikolatalar kalıplara daha kolay yerleşebilir.
Eğer çikolata yüksek sıcaklıkta stoklanmışsa, yüzeyi donuk veya beyaz görünebilir. Bu durum, ürünü müşteriye karşı daha az çekici kılar ve çiçek açma (beyazlanma) olarak isimlendirilir. Sorbitan tristearate (E 492) çiçek açma oluşumunu geciktirebilir.
Dondurma
Karşılaşılan en kompleks (karmaşık) ürünlerden birisi dondurmadır; hem köpük hem de emülsiyon, buz kristalleri ve donmamış sulu karışım içerir. Emülgatörler, dondurmanın daha akıcı bir yapıda olmasını sağlamak ve servis yapıldıktan sonra hızla erimemesini garantiye almak için donma işlemi esnasında ilave edilirler ve aynı zamanda donma-çözünme kararlığını düzenlerler. Yağ asitlerinin mono ve digliseritleri (E 471), lesitin (E322) ve polisorbatlar (E 432, E 436) dondurma üretiminde yaygın olarak kullanılan emülgatörlerdir. Bahsi geçen bütün bu emülgatörlerin kullanımı, donmuş yoğurt gibi tatlılara da uygulanır.
Margarin
Emulsifiers give margarine the required stability, texture and taste. To ensure that the water droplets are finely dispersed in the oil phase, mono and diglycerides of fatty acids (E 471) and lecithin (E 322) are widely used. Citric acid esters of mono and diglycerides
(E 472c) prevent the margarine from splattering while polyglycerol esters
(E 477) and lactic acid esters make up for the good quality of margarine used to bake cakes, for example.
Emülgatörler, margarine gerekli sağlamlık, yumuşaklık/sertlik ve tat sağlarlar. Su damlacıklarının, yağ fazı içerisinde iyi bir şekilde dağılmasını sağlamak için genellikle yağ asitlerinin mono ve digliseritleri (E 471) ve lesitin (E 322) kullanılır. Örneğin, kek pişirmede kullanılan iyi kalitede bir margarin için laktik asit ve poligliserol esterleri kullanılırken mono ve digliseritlerin sitrik asit esterleri, margarinden suyun ayrılmasını engellerler.
İşlenmiş et
Sosisler, Avrupa işlenmiş et ürünleri endüstrisinde en önemli yeri tutarlar. Sosisler, et proteinleri ve sağlam bir emülsiyon içinde bağlanmış yağ ve su moleküllerinden meydana gelirler. Emülgatörler, bu emülsiyonu kararlı hale getirerek yağın ürün içerisinde iyice dağılmasını sağlar. Gıda katkı maddeleri yağ oranı düşük et ürünlerinde de, bu ürünlerin tam yağlı türleri kadar iyi olmalarını sağlamak amacıyla kullanılırlar. Gıda endüstrisinde, işlenmiş et ürünleri imalatında, yağ asitlerinin mono ve digliseritleri ve sitrik asit esterleri kullanılır.
Yönetmelik
Günümüzde gıda ürünlerinde kullanılan emülgatörler ya saflaştırılmış doğal ürünlerdir ya da dağal ürünleri çok benzeyen kimyasal yapıya sahip sentetik kimyasallardır.
Tıpkı diğer gıda katkı maddeleri gibi emülgatörler de güvenlik değerlendirmeleri, onay, kullanım ve etiketleme açısından Avrupa Birliği yönetmeliğine (Avrupa Parlamentosu ve Konsül’ün 20 Şubat 1995 tarih ve 95/2/EC nolu renklendiriciler ve tatlandırıcılar hariçindeki gıda katkı maddeleri direktifi) tabidir. Bu yönetmelikler; gıdaya eklenen tüm katkı maddelerinin ya isminin ya da E-numarasının gıda ambalajı üzerinde belirtilmesini istemektedirler.

( [url]http://www.food-info.net/tr/qa/qa-fi63.htm )


Yanıt: haram ve helal katki maddeleri???

almanyali67
SELAMUN ALEYKUM

Allah cc razı olsun cook saolun tesekkür ederiz…


Soru: haram ve helal katki maddeleri???

hasene
forumduasi.com/konu-disi-basliklar/21143-e-kodlari.html

bu kodlari yaninizda tasimaniz lazim arkadaşim


Kayıtsız Üye
Cevabiniz için teşekkür ederim
Iyi bir calisma
Ancak bajsi gecen numaralarin veya maddelerin
Helalmi veya harammi konusuna deginmemissiniz
Asil benim gibi gurbetci olan kardesimin sorusu mono ve digliserit lerin ne için kullanildiklarindan cok
Haramligi konusunda bilgi istemisti
Nitekim misal e471 mono ve and diglicery maddesi
Bazen helal olmayan hayvanlardan kullanilabiliyor
En guzeli ise biz gurbetciler için
Avrupa marketlerinden aldigimiz çoğu ürün markasina email yolu ile iletisim kurabiliyoruz
Şuphelendigimiz ürünlerden email ile bilgilenip
Sonra alip almiyacagimiza karar verebiliriz
Not email yolu ile sordugumuz sorulara 1 veya 2 günde cevap veriyorlar
Helali gozetlemek için kisa bir vakit
Iyi denemeler 🙂


Kayıtsız Üye
birsi almanyada yazıyorum demişte kurbanlar türkiyedkilerle yurt dısındaki haram olan maddeler numaralar farklidir orneğin burada e471 haramken yurt dışında haram olmayabilir. (numara örnek olarak verdim orada harammı blmiyorum)


Kayıtsız Üye
E120 ve E 441 ve E901 ve E904 ve E 910 ve E920 ve E921 ve E966 ve E542 ve E544veE1510 katkilari haramdir ve "" işareti hayvan kökenli katkilari gösterir


emülgatör helal mi, e322 helal mi, soya lesitini helal mi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();