Peygamberimizin sav sabah namazı

Peygamberimizin sav sabah namazı

İnşirah
Peygamber sallAllahü aleyhi ve sellem öğle namazının farzından önceki dört rek’at ile sabah namazının farzından önceki iki rek’atı hiç terk etmezdi.(1)

Açıklama
Peygamber Efendimiz sabah namazının sün-netini hiç terketmemiş, buna verdiği değeri di-ğer nâfile namazların hiçbirine vermemiş ve bu namazı dünya ve dünyadaki her şeyden daha üstün ve hayırlı saymıştır. Hatta Sizi atlılar ko-valasa bile yine de sabah namazının iki rek’at sünnetini bırakmayın. (2) diye emretmek sure-tiyle, sadece normal zamanlarda değil, yolcu-lukta, tehlikeli zamanlarda bile bu iki rek’at sün-netin kılınmasını tavsiye etmiştir. Her ne paha-sına olursa olsun sabah namazının sünnetini kıl-mayı tavsiye etmekle Resûlullah Efendimiz bu namazın önemini göstermiş, onu kılan müslü-manın kazanacağı sevabın çok büyük olduğu-nu anlatmak istemiştir.

Rasûlullah sallAllahü aleyhi ve sellem sabah namazının ezanı ile kameti arasında fazla uzat-madan iki rek’at namaz kılardı(3).

Peygamber sallAllahü aleyhi ve sellem gece namazlarını ikişer rek’at kılar, gecenin sonunda ise bir rek’at vitir kılardı. Sabah namazının far-zından önce de, kulağı kamette olduğu halde, çabucak iki rek’at namaz kılardı(4).
Açıklama
Hz. Âişe’nin, Rasûlullah sabah namazının iki rek’at sünnetini o kadar hafif kılardı ki ‘Acaba Fâtiha sûresini okudu mu?’ diye kendi kendime sorardım. demesi de bunu göstermektedir. Ra-sûl-i Ekrem’in Fâtiha sûresini okuduğundan Hz. Âişe’nin elbette şüphesi yoktu. Fakat diğer zamanlarda kıldığı nâfile namazlarda uzun sû-reler okuduğu halde, sabah namazının sünne-tini kılarken çok kısa sûreler okuduğunu, rükû ve sücûdunu daha hafif tuttuğunu böyle anlat-maktadır. Bu tür ifadelere bakarak sabah na-mazının sünnetinde hiçbir şey okumamak ge-rektiğini veya sadece Fâtiha sûresini okumanın yeterli olacağını söyleyen âlimler olmuştur. Ra-sûl-i Ekrem Efendimiz sabah namazının sünne-tini çabucak kılsa bile, bu iki rek’at sünneti bü-tün gereklerini yerine getirerek mükemmel bir şekilde kılmıştır.
Efendimiz’in bu sünneti çabucak kılmasının sebebi, uzun âyetler okuyarak kılacağı sabah namazının farzına daha fazla zaman kalması içindi.
Efendimiz’in bu sünneti tanyeri ağarmaya başladıktan sonra kıldığı da anlaşılmaktadır.

1) Buhârî, Teheccüd 34.
2) Ebû Dâvûd, Tatavvu 3; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 405.
3) Buhârî, Ezân 12; Müslim, Müsâfirîn 91.
4) Buhârî, Vitir 2; Müslim, Müsâfirîn 157.


Cevap: Peygamberimizin sav sabah namazı

ravzanur
Allah razı olsun İnşirah kardeş…
efendimiz sabah namazının sünnetini kafirun ve ihlas süreleri ile kılarmış
hadis-i şerif vardı,kimden nakledildi şimdi aklımda değil,inşaAllah belirtiriz


Yanıt: Peygamberimizin sav sabah namazı

rana
Allah c.c. razı olsun


Soru: Peygamberimizin sav sabah namazı

Hoca
< Sizi atlılar kovalasa bile yine de sabah namazının iki rek’at sünnetini bırakmayın >
sabah nammazının sünneti hakkında bilgi için Allah (cc) razı olsun


fecr
Allah c.c. razı olsun güzel bir paylasim


Desert Rose
Allah c.c. razı olsun kardeşim…


Sabah namazı , peygamberimiz sabah namazını nasıl kılardı, peygamberimiz sabah namazını ne zaman kilardi

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();