Kuranı Kerimin yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında
Hoca
KUR’AN’IN MUSHAF HALİNE GETİRİLMESİ:
Hz. Peygamber’in vefatından sonra ilahi rehber Kur’an metninin, ümmetin icmaından geçmek suretiyle, tek kelimesinden şüphe edilmeyecek tarzda; kıyamete kadar hiç kimsenin itiraz edemeyeceği tarzda toplanması gerekmişti. Zeyd İbn Sabit diyor ki: Yemame Savaşında ashabın öldürülmesini müteakib, Hz. Ebu Bekir beni çağırttı. Yanına vardım. Hz.Ömer de orada idi. Ebu Bekir bana dedi ki: Ömer bana gelip dedi ki: Yemame ‘de Kur’an hafızları çok zayiat verdi. Bu gibi vakalarda hafızların ölmeleriyle Kur’an’ın birçoğunun zayi olmasından endişe ederim. Bana kalırsa Kur’an’ın cem edilmesi için bir emir çıkarman gerekir. Ben de Ömer’e şöyle cevap verdim: Resulullah’ın yapmadığı bir işi nasıl yapabilirsin? , Ömer: VAllahi bu hayırlı bir teşebbüstür, dedi. Sonra bu iş üzerinde o kadar durdu ki, bana söyleye söyleye neticede Allah kalbime bu işi yatırdı, ben de onun görüşünü benimsedim. Zeyd devamla diyor ki: Ebu Bekir bana dönüp şöyle dedi: Sen genç, dinç, zeki bir adamsın. Kimse ittiham edemez. Zaten Resulullah’ın da vahiy katibi idin. Kur’an metnini topla. VAllahi bir dağı yerinden nakletmemi isteselerdi, Kur’an’ı toplama mes’uliyeti kadar bana ağır gelmezdi. Neticede Kur’an’ı hurma dallarından, yassı taşlardan ve insanların hafızalarından derlemeye başladım. (Buhari)
Kaynakların ittifakla bildirdiğine göre, Hz. Ebu Bekir, Zeyd’e asla hafızasına güvenmemesini, her ayet için 2 delil olmak üzere, 2 şahıstan yazılı nüsha aramasını emretti. Bu iş için Zeyd, Hz.Ömer’in yardımını şart koşmuş, O da ciddi bir şekilde kendisine yardım etmiştir. Zeyd bizzat kendisi iyi bir hafız olduğu halde, kendisi gibi başka hafızlarla da yetinmeyip, her ayet hakkında mukabele görmüş 2 yazılı şahid aramak gibi son derece titiz ve ilmi bir usul takib etmiştir. Yalnız Tevbe Suresinin sonundaki 2 ayet hakkında, araştırmasına rağmen 2 yazılı şahidi bulamamış, Ebu Huzeyme’deki yazılı nüshaya istinad etmek durumunda kalmıştır. Bu şekilde Hz.Ebu Bekir devrinde biraraya getirilen sahifelere el- Mushaf denilmiştir.
Cevap: Kuranı Kerimin yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında
DZALBAY
Allah cc razı olsun.Çok detaylı bir çalışma olmuş.
Yanıt: Kuranı Kerimin yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında
Ecrinim
her müminin bilmesi gereken harika bir konu paylaşımı olmuş
Allah c.c. razı olsun hocam,emeğinize sağlık
Cevap: Kuranı Kerimin yazılması, toplanması ve kitap haline getirilmesi hakkında
Berinay
Kuran-ı kerim hakkında geniş bilgi için Allah cc razı olsun….
kur an ı kerimin indirilişsüreci kitap haline getirilmesi ve çoğatılması hakkında bilgi, mumsema ilahi kitabın kitap haline getirilmesi, kuranı kerimi harekeleme işine son şeklini kim vermiştir