Allah yaşatandır ve Allah gözetendir sözleri ile ilgili hadis-i şerifler

Allah yaşatandır ve Allah gözetendir sözleri ile ilgili hadis-i şerifler

Kayıtsız Üye
Allah yaşatandır ve Allah gözetendir sözleri ile ilgili hadis-i şeriflere örnekler paylaşabilir misiniz ?


Cevap: Allah yaşatandır ve Allah gözetendir sözleri ile ilgili hadis-i şerifler

свеча
Allah Her Şeyi Yaratan, Yaşatan ve Gözetendir

KONU:
Bu Konuya Nasıl Hazırlanacağız?
Aşağıdaki metni okuyarak ilgili soruları cevaplayınız.
Konuyla ilgili çalışmaları inceleyiniz.

ANLATIM
Yaratmak bir nesneyi yokluktan varlık sahasına çıkarmaktır. Bu anlamda yaratmak Allah’a mahsustur. Evreni ve evrendeki bütün varlıkları yaratan Allah’tır. En küçük varlıklardan gökteki aya, güneşe, yıldızlara kadar her şeyin yaratıcısı o’dur. Allah’ın yaratma sıfatına Tekvin denir.

Yüce Allah âlemleri yaratan ve terbiye edendir. Yaratmasında tamamen serbesttir. Dilediğini var eder, dilediğini yok eder. Yaratmak o’na zor gelmez. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

…Allah dilediğini yaratır. Bir işe hükmedince ona sadece Ol der o da oluverir. (Al-i İmran suresi, 47. ayet)

Allah’ın yaratma sıfatı her an devam etmektedir. Allah mutlak güç ve kudret sahibidir. Yaratmak için başka bir güce ve araca ihtiyaç duymaz. Yaratmasından dolayı kimseye karşı sorumlu değildir.

Allah her şeyi bir ölçüye göre ve bir düzen içinde yaratmıştır. Hiçbir şey boşuna yaratılmamıştır. Hiçbir yaratılan da başıboş bırakılmamıştır. Yaratılmış olan her şey, Yaratan’ın varlığına, birliğine, gücüne işaret eder.

Yüce Allah Ant olsun biz insanı en güzel biçimde yarattık. ( Tin suresi, 4.ayet) buyurarak insanın en mükemmel varlık olduğunu belirtmiş ve evreni insanın emrine ve faydasına sunduğunu bildirmiştir. Ancak Allah, yaratılış gayesine uygun davranmayan insanlar için sonra onu aşağıların en aşağısına çevirdik. (Tin suresi,5.ayet) diyerek uyarmıştır.

O hâlde her şeyi yaratan Yüce Allah’ımızı tanımalı, sevmeli ve isteklerine uygun davranmaya çalışmalıyız.

Allah Yaşatandır

Allah’ın yaşatan olması ne anlam ifade eder?

Allah, evrendeki varlıkları yaratmakla kalmamış onların yaşaması, hayatını devam ettirebilmesi ve yaratılış görevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu her şeyi vermiştir Çünkü Allah’ın güzel isimlerinden biri de "yarattıklarına yaşamaları için gerekli olan her şeyi veren" (Muhyi)dir. Konu ile ilgili olarak Kur’an’da şöyle buyrulmaktadır: "O, yaşatandır ve öldürendir…" (Mü’minûn suresi, ayet 80)

Allah’ın koyduğu yasalar canlıların yaşamını sürdürmesini sağlar

Evrendeki her şeyi belirli bir ölçüde yaratan Allah, yeryüzünü insanın ve diğer varlıkların yaşayabilecekleri şekilde düzenlemiş, evrendeki dengeyi korumak ve sürekliliğini sağlamak için fiziksel, biyolojik vb. gibi bir takım yasalar koymuştur. Allah’ın koyduğu bu yasalar doğal dengeyi korur, evrendeki ölçülü yaratılışın devamını sağlar, insanın ve diğer canlıların yaşamını sürdürmesine yardımcı olur.

Allah’ın koyduğu yasalardan biri de fiziksel yasalardır. Her varlık bu yasaların sınırları içinde işlevini sürdürür. Suyun buharlaşması, yağmurun yağması, dünyanın dönmesi, mevsimlerin oluşması gibi olaylar Allah’ın koyduğu fiziksel yasaların bir sonucudur. Fiziksel yasalar evrende yaşama ortamı oluşturur. Kur’an’da geçen "Allah, yeryüzünü sizin için bir döşek, gökyüzünü de bir tavan yaptı. Gökten su indirerek onunla size rızık olan çeşitli ürünler çıkardı" (Bakara suresi, 22) ayeti fiziksel yasalarla evrendeki yaşama ortamının oluşturulması arasındaki ilişkiyi açıklar.

Allah’ın evrende koyduğu yasalardan biri de biyolojik yasalardır. Yüce Allah Kur’an’da bazı biyolojik yasalara dikkat çekmekte, canlıların yapısı, büyümesi, üremesi, gelişmesi, korunması gibi konularda bilgiler vermektedir. Bu konularla ilgili ayetlerden bazıları şunlardır:

"Biz rüzgarları aşılayıcı olarak gönderdik ve gökten su indirdik de onunla su ihtiyacınızı karşıladık…" (Hicr suresi, 22)

"Yeryüzüne bakmazlar mı? Orada her güzel çiftten nice bitkiler yetiştirdik." (Şuarâ suresi, 7)

"Allah her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karın üstünde sürünür, kimi de iki ayağı üstünde yürür. Allah dilediğini yaratır. (Nur suresi, 45)

"Size tohumlar bitkiler( ağaçları) sarmaş dolaş olmuş bağlar, bahçeler yetiştirmek için üst üste yığılıp sıkışan bulutlardan şırıl şırıl akan sular indirdik" (Nebe suresi, 14-16)

"Çardaklı ve çardaksız(üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan odur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin …" (En’am suresi, 141)

Allah tüm canlıların rızkını da yaratmıştır

Yaşatan bir varlık olan Allah, dünyamızı yaratmış, yeryüzünü insanın ve diğer varlıkların yaşayabileceği şekilde düzenlemiş, yeryüzünde yaşayan tüm canlıların yaşaması için ihtiyaç duydukları havayı, toprağı, suyu vb. yaratmıştır. Yüce Allah Kur’an’da "Allah, yeri canlılar için yaratmıştır. Orada meyveler ve salkımlı hurma ağaçları vardır. Yapraklı taneler ve hoş kokulu bitkiler vardır." (Rahman suresi, 10-12) buyurarak, yeryüzünün canlılar için yaratıldığını ve onların yaşamak için ihtiyaç duyacakları her şeyin var edildiğini açıklamaktadır. Bundan hiçbir varlık istisna edilmemiştir. Kur’an’ın "Yeryüzündeki her canlının rızkı yalnızca Allah’ın üzerinedir" (Hud Ayet 6) ayetinde belirtildiği gibi Allah tüm canlıların rızkını da yaratmıştır.

Allah’ın yaşatan olmasının bizim için önemi nedir?

Kur’an’a göre dünya hayatı insan için bir imtihan yeridir. İnsanlar burada yaptıkları her türlü iyi ve kötü davranışların hesabını vereceklerdir.
"O, hanginizin daha güzel iş yapacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı."(Mülk 2)
Kur`an`a göre insan Allah`ın yeryüzündeki halifesidir (temsilcisi).Yani insan yeryüzünü imar ve ıslah etmekle görevlendirilmiştir. Allah`ın halifesi olarak insanın yeryüzündeki görevi; Allah`ı tanımak, ona kulluk etmek, insani ve ahlaki değerlere bağlı kalarak yaşayıp sonsuz hayata hazırlanmak, Allah’ın verdiği nimetlerden ve tabiat güzelliklerinden yararlanmak, yeryüzünü imar etmektir.

Kur’an, insanın evrendeki konumunu belirleyerek, sorumluluğun insanda olduğunu belirtir. Çünkü Allah evrendeki bütün varlıkları insana hizmet etmesi için yaratmıştır. Bu nedenle insan, hizmetine sunulan evreni koruyup kollamakla yükümlüdür. Yüce Allah Kur’an’da tabiatı sevmemiz, onu kirletmememiz ve dengesini korumamız konusunda sık sık uyarılarda bulunmaktadır.

"Göğü Allah yükseltti, dengeyi o koydu. Sakın dengeyi bozmayın" (Rahman suresi, 7-8 ) (Anlatım: Osman Ay)

Allah Gözetendir.

Allah evreni yaratıp kendi haline bırakmamıştır. Başta insan olmak üzere tüm canlıları koruyup gözetmektedir. Maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için tüm imkanları insanın emrine sunmuştur. İnsan Allah’ın emniyeti, koruculuğu altına girmiştir. Allah esenliğin, huzurun kaynağı olduğu gibi emniyetin, güvenin de kaynağıdır.
Allah’ın gücü kudreti sonsuzdur. Allah katında bir insanı veya milyonlarca insanı gözetmek arasında hiçbir fark yoktur. Bu durum Ona zor gelmez. Yüce Allah şöyle buyurur:
Gökleri ve yeri koruyup gözetmek ona güç gelmez. O, yücedir, büyüktür. (Bakara suresi, 55.ayet)
İşte sizin Rabb’iniz Allah, ondan başka hiçbir ilah yoktur. O her şeyin yaratıcısıdır. Öyle ise ona kulluk edin. O her şeye vekil (her şeyi yöneten, görüp gözeten) dir. (En’âm suresi, 102. ayet)
İnsanoğlu hayatında bir çok sıkıntı ile karşılaşır. Bu sıkıntılardan Allah’ın yardımı ve insanı gözetmesiyle kurtulur. Bizi, anne, babamızı, çocuklarımızı, yakınlarımızı, tüm sevdiklerimizi Allah koruyup, gözetmektedir. Onun üzerimizdeki koruyucu şefkat ve merhametine karşılık biz de ona karşı sevgi ve itaat içinde olmalıyız. Allah şöyle buyurur:
Bütün yüzler diri, yarattıklarına hakim olan ve onları koruyup gözeten Allah’a boyun eğmiştir. Zulüm yüklenen mutlaka hüsrana uğramıştır. (Tâhâ suresi. 111.ayet)
dinibil.co

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();