Anasayfa
8 Mayıs 2021, 3:44
kadin
Yönetici

Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?

Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?

zeynepecrin
Adetli kadın sure ezberi yapabilir mi? Ben sure ezberlemeye çalışıyorum kime sorduysam farklı cevaplar alıyorum.Kanıtlarla cevap bekliyorum.


Cevap: Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?

arifselim
Adetli olan kadının kuranı kerim okuması caiz değildir. Sure ezberi demek kuran ezberi ile bir farkı yoktur ikisi aynı şeydir. Ancak sürekli kuran ezberi ile ve eğitim ile meşgul olanlar için verilen bir fetva vardır onunla amel etmeleri caizdir. Bu fetva şöyledir:

Maliki mezhebine göre hayızlı ve nifaslı kadının Kur’an’ı ezberden okuması caizdir.
Hayız ve lohusalık sebebiyle, cünüplük dolayısıyla haram olan şeyler yedi husustur: Bütün namazlar, tilavet secdesi, Mushaf’a dokunmak, mescide girmek, tavaf, itikaf ve Kuran okumak. Ancak Mâlikilerde mutemet olan görüşe göre hayızlı ve nifaslı kadının, cünüp olsun olmasın ezberden Kuran-ı Kerim okuması mekruh değildir. Ancak kanın kesilmesinden sonra gusledinceye kadar mutlak olarak hiçbir şey okuyamaz. Çünkü böyle bir durumda özrünün bulunması söz konusu değildir. (Prof. Dr. Vehbe Zuhayli; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, c:1, s:357-359)

Okudunuz mu?  Adetli iken çocuk emzirme ve adetli iken cünüp olak hakkında bilgi almak istiyorum

Yorum: Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?

Kayıtsız Üye
Ben imam hatipteyim ve sure ezverleyip vermem gerekiyor ama benim amacım ibadet etmek değil karşılığında not alacağım eğer vaktinde vermezsem sorun olacak yani mülk suresini ezberliyorum istisnaları yok mu, kur’andan okuyarak ezberlemiyorum. Turkce okunusu ve bir imamdan dinleyerek ezberlemeye calisiyorum.

Okudunuz mu?  Adetli iken Tefriciye Okunabilir mi?

Yorum: Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?

sure
imamhatiplerdede artık uygun olmadığımızda okutmuyolar ezberletmiyolar buna diyanet de izin verdi bence riske atma derim ben hoca nalayışla karşılayacktır eminim


Kayıtsız Üye
Ocak ın 17 sinde fahrilik için mülakat a gireceğim. Ezber yapmam gerekiyor. Ne yapmalıyım. Okuyabilir miyim? Cevap bekliyorum. .!!

Okudunuz mu?  Adet Halindeyken Salatı Tefriciye Okunabilirmi

Şem’a
Sınav heyetine uygun durumda olmadığınızı söyleyin ona göre davranırlar


Kayıtsız Üye
yapamaz yani kuranda öyle bişey yok şimdi namazın kılınışıda yok derseniz onu peygamber efendimiz anlatıyo


Kayıtsız Üye
İmam hatipdeyim. Yarın sınavım var ve maun suresini ezberlemem gerekiyor. Hocamız erkek zaten bu saatten sonra söyleyimem. Başka yolu yok mu ?


Hoca
Kuran hocası kızları ezber ve okumalar konusunda zorlamamalıdır
Kuran hocası olmuşsa bunu bilmek zorundadır.


Kayıtsız Üye
maliki mezhebine göre kadınların özel dönemlerinde ilim amacıyla kuran okumalarına cevaz verilmiş. ben bu sene kur’an eğitimi için işime 1 yıl ara verdim. kursun kapanmasına 2 hafta kaldı. ezber vereceğim. maliki mezhebine göre amel etsem olur mu? istiyorum ki ezberde de ilerleyebildiğim kadar ilerleyim. seneye bu şansım olmayabilir. maliki mezhebine uyabilir miyim?

Okudunuz mu?  Doğum yapan kadının adet olması

Tohat
Kur’an-ı Kerim’i okurken tane tane kelime olarak okuyabilirsiniz demiş bazı görüşlerde. Maliki mezhebi kendi ulemalarınca eğitim öğretim amacıyla okunabileceğini söylemiştir. Şu unutulmamalıdır ki zaruret varsa taklid edersiniz. Ancak keyfiyet varsa taklid etmemeniz sizin yararınıza olacaktır.


Omer Faruk
< maliki mezhebine göre kadınların özel dönemlerinde ilim amacıyla kuran okumalarına cevaz verilmiş. ben bu sene kur’an eğitimi için işime 1 yıl ara verdim. kursun kapanmasına 2 hafta kaldı. ezber vereceğim. maliki mezhebine göre amel etsem olur mu? istiyorum ki ezberde de ilerleyebildiğim kadar ilerleyim. seneye bu şansım olmayabilir. maliki mezhebine uyabilir miyim? >
Sevgili kardeşlerim,

Okudunuz mu?  Hamile kalmak için meryem suresini 41 gece aralıksızmı okumalıyız yoksa birkaç gün ara verilebilirmi

Burada bir kaç defa yazdım yine yazıyorum, Kur’an’a adetli kadınların dokunmayacağına dair ictihad doğru bir ictihad değildir. Söz konusu ayet indiği zaman Kur’an sahifelere yazılmış iki kapak arasına konulmuş değildi. Rasulullah’ın Kur’an’a abdestsiz dokunmayı doğrudan yasaklayan hiçbir hadisi yok. Alimlerin "saygı" için önerdiği abdest daha sonra farz gibi algılanmıştır. Bir şeyin haram veya Farz olabilmesi için KESİN NASSA DAYANMASI gerekir. Oysa Kur’an’a dokunmamız gerektiğine dair Rasulullah’ın uygulamasında böyle bir yasak yok.

Okudunuz mu?  Hamile kadın kabir ziyareti yapabilir mi

Kaldı ki Kur’an bizim hayat kitabımızdır. O’nu her yer ve her şartta okumamız gerekir ki bize rehberlik etsin. Allah Bakara suresinin ilk ayetinde ELİM LAM MİM dedikten sonra Kur’an’ın bize rehber olduğunu belirtiyor. Sonra da bazı alimler adetli kadına "Pis muamelesi yapıp" sen okuyamazsın diyorlar. Oysa adetli kadın "PİS" değildir. Adetli kadını yahudiler PİS kabul ederler. Bizim Rasulümüz bu adeti değiştirmiş ayetin de ifade ettiği gibi ADET durumunu PİSLİK değil EZA olarak isimlendirmiştir. Yani kadınlar için kan kaybı dolayısıyla bir zorluk hali saymıştır.

Okudunuz mu?  Adetliyken salavatı şerife okunurmu

Hz. Aişe annemiz bir hadisinde Kur’an sahifelerini yattıkları sedirin altında bulundurduğunu söylüyor. Şimdi yattığımız yerin altına Kur’an’ı koysak hemen "çarpılırsın" diye karşı çıkarlar. Oysa Kur’an hayat kitabı olduğu için müslümanların her mekanında bulunur. Şimdi cep telefonlarında da var ve biz bu telefonlarla tuvalete giriyoruz. Kitapta olunca yasak, dijital devrelerde olunca serbest mi oluyor?

Okudunuz mu?  Adetli iken dua okunur mu?

Sonuç olarak adetli de olsanız Kur’an’ı okuyabilir, ezber yapabilir, Rabbim bana ne demiş diye anlamaya çalışabilirsiniz. Zaten Kur’an’ı müslümanlar İLİM için okurlar başka ne için okunur ki?

Mümkünse ve şartlar izin veriyorsa saygı gereği abdest alınır ancak şartlar izin vermiyor ve zor ise mesela otobüste giderken çantanızda kur’an’ınız var ama abdestiniz yok 3 saat yol gideceksiniz şimdi abdestim yok diye Kur’an okumayacak mısınız? Tabii ki okuyacaksınız…

Rabbim hayatınızı Kur’an ile çepeçevre kuşatsın, onunla yaşatsın, onu yaşayarak son nefesinizi vermeyi nasip etsin.

Okudunuz mu?  Özür kanı ile namaz kılınır mı

Misafir
Selamunaleyküm bir sorum var, yaa ben şimdi imam hatipliyim ve sure falan ezberliyorum mazeretliyim ve nebe suresini ezberlemem gerekiyo sizce uyğunmudur??


Ensar
Hanefi şafii maliki ve hambeli mezhebine göre hayızlı olan biri Kuranı okuyamaz bu caiz değildir. Maliki mezhebi bu konu hakkında kişi eğer eğitim amaçlı okuması gerekiyorsa işte o zaman izin vermiştir. Ancak şunu da belirtmeliyim ki bayanlar Kuran ezberlemeye zorlanmamalıdır çünkü özel haller olabiliyor bunu Kuran ezber verecek hoca nın bilmesi ve buna göre davranması gerek. Sonuç olarak eğitim iniz aksamasın diye maliki mezhebini taklit edebilir siniz.

Okudunuz mu?  Adet döneminde sarı akıntı gelmesi adetin bitişi sayılır mı

adetliyken dua ezberlenir mi, adetliyken sure ezberlenir mi, adetliyken kuran ezberlenir mi

Bu kategoride yer alan Hamile kadın ihtilam ve gördüğü ıslaklık başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adetli kadın sure ezberi yapa bilirmi?