Mehir vermeyen erkeğin durumu

Mehir vermeyen erkeğin durumu

hasret1
maddi olarak zor durumda bırakıp,
borçtan kurtulmak için boşanmak isteyen,
bir nevi kaçan,
mehrini vermeyen,
”SENİ ALLAHA HAVALE EDİYORUM!”
diyerek ALLAHA sığınan boşanmak istediği eşine,
edersen et, ee ne olacak, sen ölene kadar sürüneceksin…
diyen bir erkeğin durumu nolur?
kadının ALLAHA havale etmesi nasıl sonuçlanır???


Cevap: mehir vermeyen erkeğin durumu

Hoca
< maddi olarak zor durumda bırakıp,
borçtan kurtulmak için boşanmak isteyen,
bir nevi kaçan,
mehrini vermeyen,
”SENİ ALLAHA HAVALE EDİYORUM!”
diyerek ALLAHA sığınan boşanmak istediği eşine,
edersen et, ee ne olacak, sen ölene kadar sürüneceksin…
diyen bir erkeğin durumu nolur?
kadının ALLAHA havale etmesi nasıl sonuçlanır??? >

kardeş,
bu ifadene göre sen mazlum, eşin zalim durumda.
Mehir senin hakkın, helal etmediğin sürece elbette Allah bunun hesabını soracak.
Kul hakkından dolayı Allah’a hesap vermek, bir ömür değil 5 ömür sürünmekten daha ağırdır. ne yaptığının farkında değil.
Allah eşini ıslah etsin ve sana teheammil gücü versin.


Yanıt: mehir vermeyen erkeğin durumu

hasret1
yorum için sağolun ,
hocam başlığı mehir yazmıştım ama,
asıl sormak istediğim maddi olarak zorda bırakıp,
kaçmak için boşanmaya bahane araması ve Allah’a havale edilmesini önemsememesi.
cevaplarsanız sevinirim.
iyi çalışmalar.


Soru: mehir vermeyen erkeğin durumu

imamhatipli42
< yorum için sağolun ,
hocam başlığı mehir yazmıştım ama,
asıl sormak istediğim maddi olarak zorda bırakıp,
kaçmak için boşanmaya bahane araması ve Allah’a havale edilmesini önemsememesi.
cevaplarsanız sevinirim.
iyi çalışmalar. >

Kardeşim erkek ailesinin nafakasını elinden geldiği kadar karşılamak zorunda bunu unutmamak gerekir. Eğer karşılayamıyorsa boşanma isteği yerine durumunu düzeltene kadar ayrı kalmak isteyebilir bu durumu da tasvip etmiyorum ama en son çare bu olmalı ve en kısa zamanda da durumunu düzeltip ailesinin yanında olmalıdır. Boşanmak bir çözüm değil. Şimdi seni dinliyoruz ama eşin neden kaçmak istiyor gerçekten maddi anlamda zorluk çekiyor mu çekmiyor mu bilmiyoruz. Ve sen de onun zor zamanında ne kadar kanaatkar davranıyorsun bunlar da önemli.

Allah’a havale etmeni önemsemyorsa iki nedeni vardır:
1) Ya sen kanaatkarlık göstermeyip eşini zor durumda bırakıyosun. O da elinden gelleni yaptığına kanaat getiriyordur.
2) Yada imani yönden problemi vardır kardeşim.


hasret1
kanaat getirmek bir yana,
zaten çoğu yük bende,,,,,
……….
birden yazmakla hata mı ettim diye düşündüm,
2. şık doğru bile diyemi,yorum ama,
her şeyi gören bilen duyan rabbime dayanıyorum,
iki cümleyle özetlenmeyecek bir durum,
ALLAHIM hepimizin yardımcısı olsun.


imam
MEHİR
Mehir, nikahta evlenme teklifine rıza gösteren kadına verilmesi gereken mal veya paraya denir. Mehir, bir hediye türüdür. Az veya çok verilmesi farzdır. Miktarından çok, belirlenmesi ve verilmesi önemlidir.
Mehir, nikâhın şart veya rükünlerinden değil, nafaka gibi nikâhın gereklerindendir.[1] Bu yüzden mehir belirlenmeden kıyılan nikâh geçerli olur ve kadın, kendi aile çevresindeki kadınların aldığı mehri almaya hak kazanır.
Mehrin ne kadar olacağını nikâh esnasında belirlemek sünnettir.
Maliki mezhebine göre ise mehir nikahın temel farzlarından birisidir; onsuz nikah akdi geçerli değildir. Böyle olunca, mehri çok ciddiye almalı, nikah esnasında belirlemeli ve söz verilen miktar zamanında ödenmelidir.
Mehir görevi bilinmiyor veya unutulmuşa, kocanın üzerinde kadının bir hakkı olarak durmaktadır. Koca daha sonra bu hakkı ödemeli, mehir olmaya uygun bir şeyi hanımına vermelidir.
Günümüzde pek çok aile veya yeni yetişen gençler mehrin ne olduğunu bilmediklerinden nikah esnasında hiç mehir konuşulmadan nikah akdi yapılmaktadır. Özellikle resmi nikahla yetinen aileler bu vazifeyi ihmal etmektedir.
Belediye memuru mevcut kanunlara göre nikah merasimini icra etmektedir. Bazı noksanları ile birlikte bu nikah geçerlidir. Karı koca olmak için yeterlidir; ancak mehir gibi noksanları sonradan giderilmelidir.
Mehrin hükmü nedir?
Mehir farzdır, farziyyeti Kur’anla sabittir. Ayette, "Kadınlara mehirlerini gönül rızası ile verin”[2] buyrulmuştur.

Mehir Olabilen Şeyler
İslâm’da satışı veya kullanışı yasak olmayan her çeşit mal mehir olabilir.[3]
Mehir, günün şartlarına göre değerli olan, kadının ihtiyacını gören bir mal, para veya eşya olmalıdır. Ev, arazi, araba gibi şeyler de mehir olarak verilebilir.
Mehrin Miktarı
Mehrin en çok miktarı için bir sınır getirilmemiştir. Mehrin en az miktarı ise on dirhem gümüş veya bunun karşılığıdır.[4]
Bu miktardan daha az mehir belirlenemez. Belirlenmişse on dirheme tamamlamak gerekir.[5]
Mehir, göstermelik olmaz. Koca veremeyeceği veya vermeyeceği şeyi mehir olarak söylememelidir. Bazı yörelerde çok yüksek mehir söylenir, halka öyle ilan edilir, fakat söylenen şeyin çok azı verilir. Buna gerek yoktur.
Mehirle, kadının şerefi ölçülmez. Mehir kadına hürmetin ifadesidir, fakat asla değerinin karşılığı değildir. Cennet kadınları içinde övülen Hz. Fatıma (r.ah) annemiz evlenirken kocası Hz. Ali (r.a) kendisine ancak bir zırhı mehir olarak verebilmişti.[6]

Mehrin Çeşitleri
Mehir, iki çeşittir.
1-Miktar ve Ödeme Şekli Belirlenen Mehir
Nikah esnasında miktarı ve verilme şekli belirlenen mehir. Bu mehrin miktar ve şekilde kadın ile erkek karşılıklı rıza ile anlaşmış olurlar.[7]
Bu mehir ödenmesi yönüyle iki kısma ayrılır:
a) Nikah akdi kıyılırken peşinen ödenen mehir. Buna fıkıh kitaplarımızda mehr-i muaccel denir
b) Daha sonra verilmek üzere belirlenin mehirdir. Bu tür mehire de mehr-i müeccel denir.
Böyle bir mehir için tarih belirlenmiş ise, vaktin girmesiyle kadın mehri almaya hak kazanır ve hemen verilmesi gerekir. Tarih belirlenmemiş ise boşama veya vefat halinde ödenmesi gerekir.[8]

2) Örfe Göre Belirlenen Mehir (Mehr-i Misil)
Nikah akdi yapılırken mehir hiç konuşulmaz veya usulüne uygun bir şekilde belirlenmezse kadının emsaline bakılarak bir mehir takdir edilir. Buna emsal mehir ve mehr-i misil denir. Bunda evlenen kadının örfü ve çevresi belirleyici olur.
Bunun için evlenecek olan kadının babası tarafından en yakın hısmı olan kız kardeş, yeğen veya hala gibi kadınlardan, yaş, ahlâk, bilgi, güzellik, dindarlık, bekârlık gibi niteliklerde benzeri olan kadınların daha önce evlenirken aldıkları mehir miktarı ölçü alınarak emsal mehir belirlenir.
Kadının bu niteliklerde dengi olan bir hısmı bulunmazsa yabancılardan emsal alınır.[9]
Kadın Ne Zaman Mehrin Tamamına Hak Kazanır?
Kadın şu hallerde mehrin tamamına hak kazanır:
1) Cinsî ilişki vuku bulunca
2) Bundan önce koca vefat edince
3) Sahih halvet meydana gelince[10]

Kadının Ne Zaman Mehrin Yarısına
Hak Kazanır?
Kadın, cinsî ilişki ve sahih halvetten önce boşanırsa belirlenen mehrin yarısına hak kazanır. Konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:
"Evlendiğiniz kadınları mehir tayin ettiğiniz halde temas etmeden boşarsanız tayin ettiğiniz mehrin yarısı onundur.”[11]

Mehrin Düşmesi
Cinsî ilişki ve sahih halvetten önce boşama dışında bir ayrılık vaki olursa mehir düşer. Örneğin, kadın dengi olmayan biriyle evlendiğinde velisinin itirazı üzerine hakimin evlenmeyi feshetmesi durumunda mehir düşer, kadına hiçbir şey ödenmez.[12]

Başlık parasını almak caiz midir?
Kadın için mehrin dışında babasının başlık parası olarak herhangi bir şey alması caiz değildir. Bu aynı zamanda Allah’ın en şerefli yaratığı olan insanı para karşılığında satmak anlamında olduğundan çirkin bir davranıştır.
Ancak damat adayı, kız evine düğün hazırlıkları yapmaları veya normal ihtiyaçlarını görmeleri için hediye, bağış türü yardımlarda bulunabilir.

——————————————————————————–

[1] Aynı eser, 7/253; el-İhtiyar, 3/101.
[2] Nisa, 4.
[3] el-Fıkhu ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, 4/90.
[4] Hz. Peygamber devrinde on dirhem yaklaşık iki kurbanlık koyun bedeli idi. Şafiîlere göre mehrin azı için de bir sınır yoktur. Her mal olan şey az olsun çok olsun mehir olabilir.
[5] el-Fıkhu ale’l-Mezahibi’l-Erbaa, 4/90.
[6] Ebu Davud, Nikah, 24, 25; Nesai, Nikah, 76.
[7] el-Fıkhu’l-İslâmhi, 7/365.
[8] Aynı eser, 7/377.
[9] Reddu’l-Muhtar, 3/137.
[10] Dürer, 1/341. Şafiîlere göre sahih halvetin hiç bir etkisi yoktur.
[11] Bakara, 237.
[12] Beda’i, 2/295.


Kayıtsız Üye
Ben mehrimi gittiğimiz şehirde çalınır diye kaynanam gile emanet etmiştim onlarda ben habersiz almışlar bozdurmuşlar daha sonra bana geri ödeyeceğiz dediler ama aradan 15 yıl geçti ödemediler şimdi istedim bana dedikleri kelime s….sin gitsin .Ayrıca bunlar umreden geleli bir ay oldu.Benimmehrim onlara kul hakkı sayılırmı.Aydınlatrsanız sevinirim.Şu anki durumum hiç iyi değil psikolojim berbat durumda.


mum
< Benimmehrim onlara kul hakkı sayılırmı >
Mehir hakkınızdır, bu dünyada vermezlerse ahirette fazlasıyla vermek zorunda kalacaklar…. örneğin Allah Teala onların umresini haccını alır size verir yetmedi günahınızı onlara yükler


Kayıtsız Üye
Arkadaşım; hakikaten öyle durumlar ve yaşamlar varki , dediğiniz gibi iki cümleyle özetlenmiyor. Niyeti cidden ayrılık olan bir kadın zaten buraya yada başka biryere ne dert döker nede danışır. Sanırım sizde benim gibi gerçeklerinizle, vicdanınız arasında kalmışsınız. 10 seneyi aşkın bir zaman olmuş. Kararınız ne oldu sonuçta bilemiyorum. Büyük olasılıkla artık burada verilen cevaplarda görmeyeceksiniz. Son sözünüzde gene Allah sığınarak af ve mağfiret dileyerek çıkış kapısı aramışsınız. Bu duanıza gönülden iştirak ederek amin diyorum. Allah mazlumun yanındadır inş. Nefsimizin zulmündende ona sığınırız.


Kayıtsız Üye
17 senelik evliyim ama kaynanam altınlarımı ve mehrimi kaynıma verdi bende zor durumdayım. 3 çocuğum okula gidiyor bide ev aldım altın borcu yaptım şuan borcum 85 bin tl kaynım hacca gitti ve geri vermiyor bunun günahı nedir ben 2 cihanda da hakkımı helal etmiyorum oğlu evlendi oğlunun altın borcunu ödüyor ben ise çaresizim eşim ve çocuklar perişanız


hüküm ALLAHIN
Sizden helallik almadan nasıl hacca gidiyor anlamadım. borçlu insan önce borcunu ödeycek gücü ve imkanı varsa hac vazifesini yapacak.Hak sahibi sizssiniz uygun bir dille alacağınızı taleb edin. hacı olan bu kişide ALLAH tan korkuyorsa kul hakkının affı olmadığını bilir ve öder. hesap günü bu alacaklar ona ağır gelir sonra…


mehir vermemenin günahı, mehir vermemek, erkek mehir vermezse

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();