Caminin Bölümleri Nelerdir

Caminin Bölümleri Nelerdir

Kayıtsız Üye
en uygun başlık bu bence Caminin bölümleri hakkında bilgiler verir misiniz

Bölümlerinin Nasıl Olduğunu Ne Yapılması Gerektğini Ne Işe Yaradığını öğrenmek Istiyorum


Cevap: caminin bölümleri

Kayıtsız Üye
Mihrab: camilerin kıbbe duvarında, yarım daire şeklinde ve öne doğru eğik olan yere mihrab denir

Minber: Cuma ve bayram namazı kılınan yerlerde hatiplerin hutbelerini okumak için çıktıkları basamaklı yerlere minber denmektedir

Vaaz Kürsüsü: camilerde vaizlerin cemaata vaaz vermek için üzerine çıktıkları yüksekçe yere denir.

Hünkar Mahfili: Sultanların inşa ettikleri camilerde zeminden yüksek ve kafesle bölünmüş yere denmektedir.

Müezzin Mahfili: Müezzinlerin, camilerde, birarada oturmaları için ayrılmış yüksekçe yerdir

Minare: camilerde ezan okumak maksadıyla inşa olan yüksek yere minare denmektedir

Harem: camilerde namaz kılmaya tahsis edilen mekana denmektedir

Şadırvan: Namazdan önce abdest almak için, genellikle avlu ortasında bulunan ve etrafında muslukların sıralandığı su haznesidir

Avlu: Namazdan önce abdest almak için, genellikle avlu ortasında bulunan ve etrafında muslukların sıralandığı su haznesidir


Cevap: caminin bölümleri

Kayıtsız Üye
çok teşekkür ederim performans ödevimdi ama kubbenin anlamını anlamadım


Cevap: caminin bölümleri ve anlamları

Misafir
yazılıda doğru yaptım mihrapı çok teşekkürler


Misafir
Allah size uzun ömürler versin güzel bence performanstı iyi oldu tşk


Misafir
harika sağ olun size teşekkürler oh be performans ödevimdi yuppi


Hoca
CAMİNİN BÖLÜMLERİ

A-Mihrab
Caminin kıble yönündeki duvarında yer alan, cemaatle namazlarda imamın en önde durduğu yere mihrab denir. Mihrab kelimesinin içerdiği anlamlardan biri de her türlü kötülükle savaşılan yer dir. Bu sebeple mihrap hep birlikte kıbleye dönüşü sağladığı gibi, kişiye ve topluma zarar veren her türlü kötülükle mücadeleyi de sembolize eder.
B-Minber
Cuma ve bayram namazlarında hatiplerin hutbe okudukları basamaklı yere minber denir. Peygamberimiz (sav) önceleri cemaatin kendisini rahatça görüp işitmesi için bir hurma kütüğü üzerine çıkarak hutbe okumuş, daha sonra kendisine birkaç basamaktan oluşan ahşap bir minber yapılmıştır. Minber kelimesi aynı zamanda bilginin ışığa dönüştüğü yer anlamına gelir. Zira hatip tarafından minberden cemaate aktarılan bilgiler, müminlerin zihinlerine işlenir ve gönüllerinde bir hidayet nuruna dönüşür.
C-Vaaz Kürsüsü
Camilerde vaizlerin cemaate vaaz vermek için üzerine oturdukları yüksekçe yere kürsü denir. Kürsünün yüksekte olması, vaiz ve cemaatin birbirlerini daha rahat görmelerini sağladığı gibi, oradan sunulan bilginin yüceliğini de ifade eder. Kürsü, Kur’an ve sünnetin inananlara anlatıldığı, İslâm inancının, güzel ahlâkın ve doğru davranışın öğretildiği, cehaletin ortadan kaldırıldığı yerdir.
D-Hünkâr Mahfili
Osmanlı sultanlarının inşa ettirdikleri camilerde padişahlar için yapılmış olan, yerden yüksekte özel bölüme hünkâr mahfili denir. Bu bölüm padişahın can güvenliğini sağlamak, kalabalığa karışmadan ibadetini yerine getirmesini ve istirahat etmesini temin etmek için yapılmış, özel olarak döşenmiş ve süslenmiştir.
E-Müezzin Mahfili
Müezzinlerin ezan, kamet ve tesbihatı yüksek sesle cemaate duyurmaları için yapılmış özel bölüme müezzin mahfili denir. Mahfilin yüksekliği 3 metreye kadar çıkabilir ve mermer veya ahşap ayaklarla desteklenir. Bazıları basamaklı, bazıları ise dayama merdivenli olan müezzin mahfillerinin tavanları da süsleme sanatıyla döşelidir.

F-Son Cemaat Mahalli
Namaza geç kalanların geldikleri an cemaate katılmalarını sağlamak amacıyla yapılan, giriş kapısı önündeki avludan daha yüksek, revaklı, üstü kubbe ile örtülü bölümlere son cemaat mahalli denir.
G-Minare
Ezan sesinin olabildiğince uzaklara ulaşmasını sağlamak için camilerin yanına yapılmış olan kuleye benzer yapılara minare denir. Merdivenlerle tırmanılan ve bir ya da daha fazla şerefesi olan minareler, bir şehrin siluetini oluşturan, göğe doğru yükselmiş bir şehadet parmağı gibi o şehirde Müslümanların yaşadığını ifade eden en önemli sembollerimizdendir. Minare aynı zamanda kendisinden ışık yayılan yer anlamına da gelmektedir. Zira günde beş defa Müslümanlar, minareden yükselen ezan sesiyle birlikte ibadete, kurtuluşa, birlik ve dirliğe davet edilirler.
H-Şadırvan
Genellikle cami avlusunun ortasında bulunan ve abdest almak için etrafında muslukların sıralandığı su haznesine şadırvan denir. Şadırvan sadece bedenin temizlenmesini değil, ibadet öncesinde ruhun arınmasını ve huzura kavuşmasını da simgeler.
I-Avlu
Cami binasına bitişik, genellikle şadırvanı da kapsayan üstü açık alana avlu denir.


Kayıtsız Üye
çokkk teşekkürrrr ederim :):):) gerçekten güzel bir site


😀 DJ Buğra
ÇOK GÜZEL ÖDEVİM İÇİN ÇOK GÜZELDİ BEĞEDNİM YALNIZ MUM ABİ ERİME OK :d


Kayıtsız Üye
caminin bölümleri ve anlamları ile ilgili Projem vardı. Onu buna bakarak yaptım:Çok yardımcı oldunuz sağolun


misafir
performan ödevimdi teşekkür ederim Allah dualarınızı kabul etsin


Kayıtsız Üye
Çok teşekkür ederim çok faydalı şeyler varmış işime yaradı.


Kayıtsız Üye
hiç de kötü değil ama biraz daha kısa yazmalısınız yinede ellerinize sağlık


Kayıtsız Üye
güzelmiş
ben de sizler gibi çoooooooooook beeendim


Kayıtsız Üye
çok sağolun sizden Allah razı olsun :)))) çok güzel cevabımı aldım teşekkürler


Candle
Cami bölümleri kısaca

Kubbe
Minare
Mihrab
Kürsü (vaizin konuşma yaptığı yer)
Minber
Mahfil
Şadırvan
Avlu


Kayıtsız Üye
çok beğendim çok faydalı herkese tavsiye ederim 🙂 😉


Ömer akdemir
Harim miras mimber voazköprüsü Hünkar mahfili müezzin mahfili son cemaat yeri minare şaşırtan avlu kadınlar mahfili olarak caminin bölümleri başarılar daha çok bilgi için müjdeyi gelin


Kayıtsız Üye
cami müslümanların toplu bir şekilde ibadet ettikleri mekandır


caminin bölümleri, cami bölümleri, camii bölümleri

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();