Mum çiçeği nasıl yetiştirilir
Kayıtsız Üye
Arkadaşlar bir kişi Mum çiçeği nasıl yetiştirilir mum çiçeği yetiştiriciliği hakkında bilgiler verir misiniz ?
Cevap: Mum çiçeği nasıl yetiştirilir
İsrâ
Ev ortamında hiçbir sorun çıkarmaması ve yapraklarının çok dayanıklı olup yıllarca dökülmemesi ile mum çiçeği ideal bir ev süs bitkisidir. Salonda veya balkonda çok kolay yetiştirebilirsiniz. Kışları don tehlikesi olmayan güney illerimizde bahçede yetiştirilebilir; duvar sarmaşığı gibi kullanılabilir.
Mum çiçeği susuzluğa çok dayanıklıdır. Bazen susuz bırakırsanız yaprakları kurumak derecesine yakın pörsüyerek bozulur. Sonra sularsınız bir iki haftada o yapraklar şaşırtıcı bir şekilde sağlığına kavuşur. Çok ilginç bir bitkidir. Her bir yaprağı birkaç yıl sağlıklı bir şekilde parlak ve canlı olarak yaşayabilir. Aşırı soğuklardan korumalısınız. Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız. Aslında evde de gayet sorunsuz yetişebilir. Yeter ki bir parça güneş alacağı bir yerde olsun.
Yapraklarının etli ve kalın olması mum çiçeğinin başka bir güzelliğidir. Genelde yaprakları için yetiştirilir. Çiçekleri ise sanki balmumundan yapılmışçasına çok güzel, ilginç bir güzelliğe sahiptir. Çok da güzel kokar. Çiçek açtığı zaman kokusu bütün evi sarar. Ancak bazı kişiler kokusunu biraz ağır bulabilir.
Minik fotoğrafta mum çiçeğinin çiçeklerini görüyorsunuz. Büyüklükleri yaklaşık olarak bu mini resimdeki kadardır. Çiçekleri salkımlar halinde, aşağı doğru bulunur.
Kimileri bu bitkinin ancak yaşlanınca, birkaç yıllık olunca çiçek açtığını söylüyor. Bu bilgi yanlış. Ben bir akrabamıza küçük bir dal vermiştim. Ertesi yıla kadar iki metre oldu çiçek bile açtı. Yerini çok sevmiş. Devamlı ev içinde bulunuyor. Dayımla yengem 10 yıl kadar önce benden bir dal alıp Hollanda’daki evlerine götürdüler. Her yıl çiçek açıp evi mis gibi kokutuyormuş.
Mum çiçeğinin çiçek açtığını bilmeyenler çiçek açtığı zaman gözlerine inanamaz. Güzelliği ve muhteşem kokusu karşısında şaşırır kalır.
Mum Çiçeği Bakımı
Benim tecrübelerime göre her toprakta yetişiyor. Gübreleme zahmetine gerek yok. Kışın çok az sulayın. Toprağının üst yüzeyini sık sık eşeleyin havalandırın.
Çiçeğinizin büyümesi sürecinde dikkat edin: Bazen normal bir şekilde yaprak yaprak büyür. Bazen ip gibi yapraksız, incecik, bordo renginde bir veya birkaç uzantı çıkarır. Bir metre kadar veya daha fazla uzar. Bu ipe benzer dallar tamamen yapraklanacaktır. Çok dikkat etmelisiniz. Yerini değiştirmeyin, bu zarif ipçiklere hiç el sürmeyin. Zamanla yapraklarla kaplanır. Yapraklar önce çok küçük ve dayanıksızdır. Kızılımsı kahverengi veya bal rengi olur. Büyüdükçe yeşilleşir.
Çoğaltılması:
Eski dallarından alıp doğrudan toprağa dikmekle kolayca çoğaltılabilir. Bunu her mevsimde yapabilirsiniz ama en uygun zaman ilkbahardır.
Bazen ev içinde toprağı küf gibi bir mantar hastalığına tutulur. Bu ise mum çiçeği için çok tehlikelidir. Bitkiyi kökten çürütür. Bu şekilde çürüyen mum çiçeklerim olmuştu. Üst dallarını kesip temiz toprağa dikerek yeniden yaşatabildim. Eğer toprakta benzeri sorunlar olmuşsa dışarı çıkarın toprağını eşeleyin havalandırın. Mümkünse toprağı ve saksıyı tamamen değiştirin. İyice düzelene kadar eve almayın. Mevsim kış ise bunun için ilkbahara kadar bekleyin. Bu sürede kök çürümüş mü dikkat edin. Çürümüşse üstteki sağlam dallarını kesin temiz bir toprak bulana kadar suda bekletin.
Kökten çürüme hastalığı sardunyalarda da görülüyor. Kurtarılması tamamen aynı şekildedir. Sadece sebepleri değişik olabilir.
Cevap: Mum çiçeği nasıl yetiştirilir
Desert Rose
MUM ÇİÇEĞİ (Hoya)
Mum çiçeği büyükannelerimiz zamanından beri evlerimizin baş tacı çiçeklerindendi. Ancak şimdilerde pek yetiştirilmiyor. Adeta unutulmaya yüz tuttu. Halbuki dayanıklı koyu yeşil yaprakları,mumdan yapılmış hissini veren nefis kokulu zarif çiçekleriyle gayet dekoratif ve kolay yetişen bir bitkidir. Sarmaşık cinsinden olduğu için çubuklarla desteklemek gerekir. Askılı bir saksıya ekilirse buna gerek kalmaz. Mum çiçeği birkaç kurala uyulursa ilkbahardan yaz sonuna kadar açabilir. Bitki tomurcuktayken yerini değiştirmeyin,solmuş çiçekleri koparmayın ve kaçınılmaz hale gelmeden saksı değiştirmeyin.
ÖZELLİKLERİ:ISI: Oda sıcaklığı idealdir.Kışın 12 -15 dereceye dayanabilir.hatta biraz serinlikten hoşlanır.
IŞIK: Işığı sever .Pencereye yakın yerleştirin.Biraz güneş faydalıdır.
SULAMA: Çiçek zamanı düzenli sulayın.Kışın iyice azaltın.
NEM: Yapraklarına düzenli olarak su püskürtün.Yalnız çiçek zamanı ara verin.
Kökleri topraktan dışarı çıkmaya başlarsa ancak o zaman saksı değiştirin.Bunu ilkbaharda yapın.
İlkbaharda olgun dallarından çelik alın,dikin. Kolayca köklenecektir.
Cevap: Mum çiçeği nasıl yetiştirilir
Kayıtsız Üye
arkadaşımdan aldığım mum çiçeğini saksıya diktim 3 ay boyunca bir tepki vermedi evde yetiştirmek için sehpanın üzerine koydum haftada 2 kez suluyorum baktım yerini sevmedi bende balkona koydum 1 hafta önce baktıgımda göz yerinden 3 tane yaprak çıkarmış anladım ki temiz havayı suyu ve güneşi seven bir çiçek sabırsızlıkla çiçek açmasını bekliyorum inşAllah çiçek açar.çocukluğumdaki günleri hatırlatır bana mum çiceği
Hoca
mum çiçeiği bilgi ve bakımı için teşekkürler
Kayıtsız Üye
Slm arkadaşlar ben Fransa’da yaşıyorum Türkiye’den annemden getirdim 6 sene önce mum çiçeğini ilk iki sene fazla büyümedi ama 4 5 senedir bir metreden fazla büyüdü dallandı yapraklandı ama bir türlü çiçek açmıyor niye acaba bilgi verirseniz sevinirim, ayrıca çiçeğim cam önünde ve güneş görüyor şimdiden teşekkürler.
Kayıtsız Üye
selamlar..ben kışın merkezi sistem harıl harıl yanan bir evdeyaşıyorum.hoya.m var..acaba gündüz içeride gece dışarıda balkonumda mı tutmalıyım?bilemedim..sağlıklı gelişimi var fakat çiçek açmadı 🙁
halime S.
normal oda sıcaklığında yerini değiştirmeden yetiştirin 7 yılda bir açıyormuş
Kayıtsız Üye
Mum çiçeğimin yaprakları yapışkan oldu ve beyazlıklar var ne yapmam gerekiyor
kayıtsız üye
merhaba, geçen sen arkadaşım bana bir dal ekip vermişti kendi çiçeğinden, bir kaç ay içinde 2. dalı çıkardı, ve iki dalım da uzadı yapraklandı ancak bir ara baktım dalların uçları kurumuş ve kuruyan yerden kopardım, sadece kurumuş olan kısmını, bir daha da uzamadılar ve yeni dalda vermedi, ama önceden çıkmış olan yapraklar çok canlı ama çoğalmıyor, uzamıyor, çiçeğimin büyümesi için ne yapmalıyım?
mum çiçeği nasıl yetiştirilir, mum çiçeği nasıl çoğaltılır, mum cicegi nasıl yetisir