Anasayfa
8 Mayıs 2021, 11:17
missa5
Abone

Hanefi ve şafi Farklar

Hanefi ve şafi Farklar

AHMET ÇAYIR
Iyi Günler çok Ihtiyacım Var


Cevap: Hanefi ve şafi Farklar

Darusselam
ŞAFİ MEZHEBİ İLE HANEFİ MEZHEBİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Ehl-i sünnetin dört mezhebinin imanları, inandıkları şeyler, birbirlerinin aynıdır. Aralarında hiç fark yoktur. Ayrılıkları yalnız ameldedir. Bu da, müslümanlara bir kolaylıktır. Her müslüman, dilediği mezhebi seçerek, bunu taklit eder. Her işini, seçtiği mezhebe göre yapar. Müslümanların, dört mezhebe ayrılmaları, Allahü teâlânın rahmetidir. Bir müslüman, kendi mezhebine göre ibadet yaparken, bir zahmet, bir meşakkat hasıl olursa, başka bir mezhebi taklit ederek, bu işi kolayca yapar.
– Sadaka-i fıtır, Hanefi’de Ramazan-ı şerifte verilir. Ramazandan önce ve bayramdan sonra da vermek caiz ise de, bayram namazından önce verilmiş olması daha çok sevaptır. Şafii’de Ramazandan önce verilmez.
– Hanefide nisaba ulaşanın fıtra vermesi vacip, şafiide bir günlük yiyeceği olanın fıtra vermesi farzdır. Hanefi’de hanımın fıtrasını kocası vermez, şafiide vermesi lazımdır.(Detaylı bilgi: şafii mezhebinde zekat ve fitre)
– Hanefi mezhebinde teyemmüm toprak cinsinden olan kum, kireç, alçı mermer, çimento, sırsız fayans, sırsız porselen çanak çömlekle, tuğla ile olur. Kireçle badana edilmiş duvardan teyemmüm edilir. Toprak tozu olan eşyalarla da olur. Şafii mezhebinde ise teyemmüm yalnız toprakla yapılır.
– Teyemmümün farzları hanefide 2, şafiide 5’tir. (detaylı bilgi: şafii mezhebinde teyemmüm)
– Tilavet ve sehiv secdesi hanefide vacip, şafiide ise müekked sünnettir. (detaylı bilgi: şafiide tilavet ve sehiv secdeleri)
– Kurban kesmek hanefide vacip, şafiide ise müekked sünnettir. (detaylı bilgi: şafii mezhebinde kurban kesmek)
– Kefeni zemzemle yıkamak Hanefi’de caiz, Şafii’de haramdır.
– At eti hanefide tenzihen mekruh, şafiide helaldir.
– Hanefide fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtakurusu, bit, pire gibi haşarat yenmez. Şafiide de bunlar yenmez sadece kirpi ve kertenkele yenir.
– Martı Hanefi’de yenmez. Şafii’de martı, balıkçıl gibi deniz kuşları yenir.

Okudunuz mu?  Peygamberimizin eşleri kaç tanedir?

hanefi ve şafi, Şafi ve hanefi arkasındaki farklar

Bu kategoride yer alan Eşimin beni aldattığını tesbit ettim inkar ediyor ne yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hanefi ve şafi Farklar