Kerem diye bir isim var mı? islamda geçiyor mu ne ifade ediyor Kerem ve Kerim aynı anlamda mı?

Kerem diye bir isim var mı? islamda geçiyor mu ne ifade ediyor Kerem ve Kerim aynı anlamda mı?

Kayıtsız Üye
Selamün aleykum Hocam az önce kerem ismi hakkinda cevaplandirdiniz için tesekkür ederim.benim 20 aylik bir oglum var adini Melih koymustuk rastgele cevremdeki insanlar ismini tam olarak söylemiyorlar ya Meli ya da Melik diye cagiriyorlar dalga geciyorlar ben o yüzden cift isim koymak istedim ikinci ismi Kerem olacak yarindan sonra dogum belgesini alicam kabul edildi az önce kerem hakkinda bir sayfa var diye yazmissiniz ben Almanyada yasadigim için fazla Türkcem yok anlayamadim acaba Kerem ismini vermekde hata mi yapdim Hocam ben 20 aydan beri vicdan azabi cekiyorum kerem diye bir isim var mi?islamda geciyor mu ne ifade ediyor.Kerem ve Kerim ayni anlamda mi?benim anliycam sekilde cevaplandirirsaniz sevinirim.simdiden tesekkür ederim


Cevap: kerem diye bir isim var mi?islamda geciyor mu ne ifade ediyorKerem ve Kerim ayni anlamda mi?

CizReLi
KEREM

İyilik, cömertlik, şeref, bağış. Müslümanda bulunması gereken güzel huylardan biri.

Saygı göstermek, yardım etmek anlamına gelen "ikram’ bu köktendir. Türkçede "misafir ağırlamak, deyimi", ona hoşgeldin demek, yiyecek bir şeyler sunmak ve istirahatini sağlamak anlamında kullanılır.

Kerem; sözle davranışla; maddi yardım ve ikramla insanlara iyi muamelede bulunmayı ifade eden geniş kapsamlı bir kelimedir. Bu bakımdan, "kerem", sözlük anlamıyla İslam ahlâkının büyük bir bölümünü içine alır; Bağış (af), cömertlik, iyi davranış, ihsan, güleryüzlü olmak, bu kelimenin ifade ettiği güzel huylar arasındadır.

Bağış (af), cömertlik, iyi davranış, ihsan, güleryüzlü olmak, bu kelimenin ifade ettiği güzel huylar arasındadır.

"Kerem", sözlükte bu kadar geniş manayı içine alan bir kelime olmakla beraber terim olarak, cömertlik (sehâcûd), şerefli ve asil olmak anlamlarımda kullanılmıştır. "Kerim insan", "cömert, şerefli, saygın insan" demektir.

Bir hadiste: "Allah’a ve ahiret gününe inanan misâfirine ikram etsin" buyurulmuştur (Nevevî, Riyâzü’s-Salihin, terc. H.H.Erdem, II, 119).

"Kerîm": İyi huylu, cömert, insanlar arasında seref ve itibarı olan. Zıd anlamlısı ise; "leîm": Kötü huylu, alçak, insanlar arasında saygınlığı olmayan.

"Kerîm" (en-Neml, 27/40, İftitar, 82/6); Allah’ın Esmau’l-Hüsnasından biridir. Lütuf ve ihsan sahibi, bağışı bol demektir

"Zü’l-Celâl-i ve’l-ikram" (er-Rahman, 55/27, 78). Büyüklük ve ikram sahibi anlamında olup Allah’ın güzel isimlerindendir.

İslâm Dini güzel ahlâk temeli üzerine kurulmuştur. Onun yüce ahlâka sahip" peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s) de "inananlara örnek olmak" üzere göndermiştir:

" Ve sen büyük bir ahlâk üzerindesin" (el-Kalem, 68/4).

"Andolsun Allah’ın elçisinde sizin için Allah’ı ve âhireti arzu eden ve Allah’ı çok anan kimseler için (uyulacak) en güzel bir örnek vardır" (el-Ahzab, 33/21).

Hz. Peygamber (s.a.s): "Ben ancak güzel ahlâkı (mekârimü’l-ahlâk) tamamlamak için gönderildim" buyurmuştur.

Onun "kerem"i konusunda en güzel sözü Mekke’nin fethi günü Kureyşlilerin söylediği sözlerdir: Peygamberimiz Fetih günü yaptığı konuşmadan sonra halka: "Ey Kureyş topluluğu! Şimdi hakkınızda benim ne yapacağımı tahmin edersiniz?" diye sordu. Kureyş topluluğu: "Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin! Kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun! Ancak bize hayır ve iyilik yapacağına inanırız" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle konuştu: "Benim halimle sizin haliniz, Yûsuf (a.s)’ın kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır: Yûsuf (a.s)’ın kardeşlerine dediği gibi ben de diyorum: "Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok! Allah sizi bağışlasın! O, merhamet edenlerin en merhametlisidir!" (Yûsuf, 12/92). Gidiniz sizler serbestsiniz!"

Hz. İbrahim, misafirperverliğiyle ün salmış "Allah dostu" (Halilullah) (en-Nisa, 4/125) büyük bir peygamberdir. Sofrasında misafir olmadan yemek yemediği rivayet edilen Hz. İbrahim’in, ikramı seven, cömert bir kimse olduğu bizzat Kur’an-ı Kerim’de bildirilmektedir: "Ey Muhammed! İbrahim’in ikram edilmiş konuklarının haberi sana geldi mi? Onlar, İbrahim’in yanına girip: "selâm sana" demişlerdi. İbrahim de "selam size" demişti; içinden de onların"tanınmamış bir topluluk" olduğunu geçirmişti. Hemen ailesine giderek semiz bir buzağı getirmiş, onların önüne sürüp: "yemez misiniz" demişti." (ez-Zariyat, 51 /24-27; Hûd, 11/69).

Kur’an-ı Kerimde, kelime olarak "kerem" kullanılmamış, ondan türeyen "kerîm" (27 yerde), "ikram" (er-Rahman, 55/27, 87); "kiram" (Abese, 80/16; el-Furkan, 25/72; el-İnfitar, 82/11); "ekrem" (Alak, 96/3; el-Hucurât, 49/13). "Mükremûn" (el-Enbiya, 21/26; es-Saffat, 37/42, el-Meâric, 70/35; Yasin, 36/27; ez-Zariyat 51 /24). kelimeleri zikredilmiştir.

Kur’an’da en çok geçen "Kerîm" kelimesi sıfat olarak "bol", "büyük", "şerefli" anlamlarında kullanılmıştır. "Rızkun kerîm"; bol, helâl rızık; "ecrun kerîm": Büyük mükafaat; "Kur’anun Kerîm": Kıymetli, şerefli Kur’an (el-Vâkıa 56/77).

Kerem-İkram konusunda Kur’an-ı Kerimde birçok emir ve tavsiyeler vardır: "İnfak fi sebilillah": Allah yolunda harcama bu emirlerin başında gelir. "Yetimi, yoksulu doyurmak" (el-insan, 76/8)"Akrabaya vermek" (en-Nahl, 16/90), "Ana-babaya, akrabaya, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanında bulunan arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyilik edin" (en-Nisa, 4/36) gibi emirler, İslâm’ın kerem (cömertlik-yardım) anlayışını yansıtan emirlerdir. İslâm ahlâkında mü’minin kendisi için istediğini diğer mü’min kardeşi için de istemesi, kendisi için arzu etmediği başka mü’min kardeşi için de arzu etmemesi önemli bir prensiptir.

Müslümanlar evlerini ve mallarını Mekke’de bırakıp Medine’ye hicret ettiklerinde Medine’deki müslümanlar (Ensar) onlara kucaklarını açtı, evlerini ve mallarını onlarla bölüştüler. Böylece Kur’an’da övülen seçkin kişiler oldular:

"Ve onlardan önce o yurda (Medine’ye) yerleşen, imana sarılanlar (yani daha önce Medine’yi yurd edinenler veya ilkönce hicret edip Medine’ye yerleşen müslümanlar) kendilerine göç edip gelenleri severler ve onlara verilen (ganimet)lerden ötürü göğüslerinde bir ihtiyaç (eğilimi) duymazlar. Kendilerinin ihtiyaçları olsa dahi (göç eden yoksul kardeşlerin) öz canlarına tercih ederler. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar umduklarına erenlerdir" (el-Haşr, 69/9).

Hz. Peygamber (s.a.s) hicretten sonra muhacirlerle ensar arasında kardeşlik oluşturdu. Bunlardan birini bir diğerine kardeş ilan etti. Ayette bildirildiği gibi, Ensar, Mekkeli kardeşlerini canlarından daha çok seviyordu: Ensar, muhacir kardeşlerine büyük fedakârlıklar gösterip aşırı derecede ikramda bulunuyorlardı. Hatta muhacirleri paylaşamıyor, aralarında kur’a çekiyorlar, kur’a kime çıkarsa muhacir ona gidiyordu. Muhacirler de bu samimi çabaları takdir edip istismar etmeyi bu tür yardımları ihtiyaçları oranında kabul ettiler.


Yanıt: kerem diye bir isim var mi?islamda geciyor mu ne ifade ediyorKerem ve Kerim ayni anlamda mi?

CizReLi
Cömertliğin üstünlüğü ve cimriliğin kötülüğü hakkında birçok hadis-i şerif vardır: "Rasûlüllah (s.a.s) insanların en güzeli, en cömerdi ve en cesuru idi." "Kendisinden bir şey istendiği zaman kesinlikle hayır demezdi. " O, şöyle buyurmuştur: "Cömert Allah’a yakın, Cennete yakın, insanlara yakın, Cehennemden uzaktır. Cimri, Allah’tan uzak, Cennetten uzak, insanlardan uzak, cehenneme yakındır. Cömert câhil, cimri abidden Allah’a daha sevgilidir" (Tirmizi, Birr, 40).

İkram ve İyilikte Öncelik Hakkı

Dinimiz, ikram, hürmet ve yardım edilecek kimseleri sıraya koymuş, bu sıraya uyulmasını istemiştir: "Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya, akrabaya, öksüzlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanında bulunan arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara iyilik edin, Allah, kurumlu, böbürlenen insanları sevmez" (en-Nisâ, 4/36).

Özellikle anne-babaya "yumuşak, güzel söz" söylenmesi emredilmiştir (el-İsrâ, 17/23).

İnsanlara durumlarına göre muamele, onlara ikram ve hürmet konusunda da peygamberimiz ve onun temiz zevceleri en güzel örnektir: Hz. Aişe (r.a) bir seferde bir yere konakladı. Ortaya yiyecek bir şeyler koydu. Bu sırada bir dilenci geldi. Hz. Aişe "şu fakire bir ekmek verin" dedi. Sonra binek üzerinde bir adam geldi. Hz. Aişe "Onu yemeğe davet edin" dedi. Ona "Fakire ekmek veriyorsun, zengini ise davet ediyorsun" denildi. Hz. Aişe şöyle dedi: "Şüphesiz Allah Teala insanlara bazı dereceler tayin etti. Bizim de bu derecelere uymamız lazımdır. O fakir bir ekmeğe razı olur. Halbuki bu zengine, ona verdiğimiz gibi, ekmek vermek bize yakışmaz."

2. Hz. Peygamber (s.a.s) evlerinden birine girdi. Ashabı da girdi. Evi doldurdu. Sonra Cerir b. Abdullah el-Becelî geldi, yer bulamadı. Kapıda oturdu. Rasûlüllah (s.a.s) hırkasını çıkardı ona verdi ve "bunun üzerine otur" buyurdu. Cerir (r.a) onu aldı yüzüne sürdü, öpüp ağlamağa başladı. Sonra katlayıp Peygamber (s.a.s)’e verdi ve şöyle dedi: "Senin elbisen üzerine katiyen oturmam. Bana ikram ettiğin gibi Allah da sana ikram etsin." Peygamber (s.a.s) sağına, soluna baktı ve şöyle dedi: "Size bir toplumun büyüğü gelince ona ikram ediniz. "

3. "Süt annesi geldiğinde peygamberimiz (s.a.s) ona hırkasını serdi: ‘Merhaba ey anne’ diyerek onu hırka üzerine oturttu ve şöyle dedi: ‘İste, istediğin verilecek, yardım talebin kabul edilecek.’ O, ‘kavmimi istiyorum’ dedi. Rasûlüllah (s.a.s) "Benim hakkım ve Haşimoğullarının hakkı senindir" buyurunca diğer insanlar da kalkarak: ‘Bizim hakkımız da (onun olsun) ya RasulAllah’ dediler. Peygamber (s.a.s) bundan sonra süt annesini ziyaret etti, ona hizmetçi verdi, Huneyn’deki iki hissesini ona bağışladı" (İhya, 11/196).

Fakirleri doyurmak, yoksullara yardım etmek mü’minlerin en başta gelen özelliklerindendir. Münafıklar ve inkârcılar fakire yardım elini uzatmadıkları gibi onu hor görürler: "Dini yalanlayan (adam)’ı gördün mü? İşte o öksüzü iter, kakar. Yoksulu doyurmağa ön ayak olmaz" (el-Mâun, 107/1-3).

Halit ÜNAL


tarık ve kerem ismi olurmu

Kayıtsız Üye
tarık ve kerem ismi güzel


Kayıtsız Üye
bende oğluma kerem ismini verecem


Kayıtsız Üye
Nasip olursa 25 Nisanda doğum yapacağım. Oğlumun adını KEREM koyacağım. Rabbim hayırlı eyler inşAllah…


Kayıtsız Üye
29 nisan da dogum yaptim ikinci oglum oldu ve adini KEREM koyduk çok güzel bir isim bence.


Kayıtsız Üye
Benimde oğlumun adi kerem anlami çok güzel gerçekten isimleriyle yaşasinlar inşAllah


Kayıtsız Üye
benimde oglumun ismi kerem çok güzel ve anlamlı bir isim


Kayıtsız Üye
Benimde adım Kerem ve yukarıda geçen özelliklerin hepsini taşıyorum ailemin söylediklerine göre çokta hayırlı bir kişiliğe sahibim..Bu ismi 23 yıldır taşımaktan gurur duyuyorum…


Kayıtsız Üye
Ya ben kerem ayaz yada kerim ayaz koymak istiyorum. Bu şekilde ismini kattığmda dini açıdan problem olurmu. Yardımcı olursanız sevinirim.


Kayıtsız Üye
benimm torunumun adida kerem eymen onu coook seviyorum


Kayıtsız Üye
kerem benim de adım, şöyle bir açıklama getireyim.
kerim ismi koyulması pek caiz değildir. Çünkü kerim Allahın 99 isminden birisidir. Kerem koymak daha makbul olacaktır


Kayıtsız Üye
Benim oğlumun adıda kerem.cok ağır çok ozel çok anlamlı bir isim ve adının anlamını da en güzel sekilde tasıyor.


Kayıtsız Üye
Bende yaklaşık 20 gün sonra üçüncü oğluna kavuşucam inşAllah kerem ismi enson düşündüğüm isimlerdendi şimdi kesin kararılıyım Kerem koyucam


Vügar.
Merhaba,benim de oğlum 19 ağustos 2015’de doğdu.Ve ismini KEREM koydum.Gerçekten,düşünüyorum da, güzel bir isim koymuşum,değilmi? Manalarına gelince,gerçekten kusursuz anlamları varmış.İnşAllah tüm özeliiklerini ve anlamlarını taşır…


Kayıtsız Üye
Adım Kerem 27 yasindayim gercektende aciklamadaki karaktere sahibim çok şükür.


Kayıtsız Üye
Öncelikle sizi bu yazdığınız diyaloğu okudum çok çok beğendim ve benim de Kerem’i şimdi bir kardeşim var Onun ismini ne anlama geldiğini yaşatmak için onu aramaya karar verdim sonra benim kardeşim bö Bursa Belediyesi ben gerçekten sıkıldım bu nasıl bir şey olabilir kiyle kötü olur lan küfür eden birisi sizin yazdıkları Benim kardeşim çok küfür ediyorum sana saygısızlık yapıyor sizin yazdıklarınızda Kerem ismi güzel misin Gerçekten de sana böyle bir şey olmuyor benimkinde ama Kerem seni gerçekten bende bilmiyorum ama kardeşim küfür ediyor Ben anlamıyorum yani onu sormak istiyorum hocam


Kayıtsız Üye
İyi akşamlar hocam kızım olacak nasipse adını defne koymak istiyoruz dinen uygun mudur bazı kaynaklarda yunan mitolojisinde tanrıça anlamı olduğu söyleniyor bu kafamızı kurcalıyor koymamızda sakınca var mıdır teşekkür ederim


Şem’a
Defne isminin kökeni Rumcadır ama artık türk diline girmiş bir kelimedir anlamı: "Defnegillerden, yaprakları güzel kokulu ve yaz kış yeşil olan bir ağaçtır.
Bu isim dinen sakıncalı değildir.


kerem isminin anlamı, kerem isminin kurandaki anlamı, kerem anlamı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();