Allah (c.c) iyi midir, kötümüdür?

Allah (c.c) iyi midir, kötümüdür?

Fethi Şikaki
Allah(c.c) iyi midir,kötümüdür?
Benim aklıma geçenlerde böyle bir soru takıldı Allah iyi midir,kötü mü?İlk bakışta insanın direk "İyi"diyesi geliyor.Ama Allah(c.c) kelimelerle sınırlandırılabilir mi diye kendime sordum.İyilik ve kötülük kavramlarını Allah(c.c) yaratmıştır.Allah(c.c) kendi yarattığı kelimelerle sınırlandırılabilir mi?Şöyle düşünün dünya üç boyutlu olduğu için bizde en fazla üç boyutlu düşünebiliriz.Fakat belki Allah(c.c)’ın yarattığı diğer evrenlerde beşinci ve altıncı boyutlar vardır.Oradakiler beşinci ve altıncı boyutta düşünebilir.Buna benzer bir şekilde dünyada iyi ve kötü olmak üzere iki kavram var.Belki başka evrenlerde iyi ve kötü kavramlarının arasında yada bu kavramların dışında bazı kelimeler olabilir.Şöyle de düşünülebilir.Bir cep telefonu düşünün ve bu cep telefonunun sıfatlarını(fonksiyonlarını)bildiğinizi düşünün.O cep telefonu bu sıfatlar dışına çıkabilir mi,tabiki de çıkamaz.Çünkü telefonun fonksiyonları bellidir.Aynı şekilde Allah(c.c)’yı "İyi" ya da "Kötü" diyerek sınırlandırmak ne kadar doğrudur.Haşa Allah(c.c)’ın "İyi" ya da "Kötü" gibi sıfatların dışında bir sıfatı veya sıfatları olamazmı.Bu olayı Esmaül Hüsna’da da düşünebiliriz.Allah(c.c) doksandokuz yada yüzyirmi sıfatla sınırlandırmak ne kadar doğrudur?Allah(c.c)’ın yarattığı diğer evrenlerde bu sıfatlardan başka belkide binlerce sıfatı olabilir.O yüzden Allah(c.c) kelimelerle ve sıfatlarla sınırlandırılamaz diye düşünüyorum.Bu yazıyı kendim yazdım.Kusurlarım varsa yorumlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.


Cevap: Allah(c.c) iyi midir,kötümüdür?

Desert Rose

O bahsettiğin Allah c.c nun kainata tecelli eden
canlı cansız her nesnede
görünen Aziz esmalarının tecellisidir kardeşim
sıfatları deyince bunlar eklediğim yazıdaki gibidir.
Allah (c.c) iyidir ve kullarına iyiliği emretmiştir
kötü sıfatlar hiçbir zaman Rabbimize isnat edilemez
aksi halde iyiliğin yanı sıra kötülük emride olurdu.
Allah (c.c)iyidir ve iyileri sever ve mükafatlarını
mutlaka verecek olandır.
Allah (c.c) İyi dir ve kötülük yapmayı kesinlikle yasaklamıştırve
kötülük yapanların hak ettiği cezayı verecek olandır
sorduğun sorudan anladığım kadarı ile
cevap vermeye çalıştım…
Allah (c.c) nun sıfatları ile ilgili Alaaddin Başar hocanın
yazısını ekliyorum inceleyebilirsin..
Hayırlarla…

_____________________

Allah (c.c) nun Sıfatları

İlâhî sıfatlar, zatî ve sübutî olmak üzere iki gruba ayrılıyor.

Zatî sıfatlar :

1- Vücut (Varlık),
2- Kıdem (Ezeliyet, evveli olmama),
3- Beka (Ebediyet, ahiri olmama),
4-Vahdaniyet (Bir olma, şeriki bulunmama),
5- Kıyam binefsihî (Varlığının devamının zatından olması-başkasın yardımıyla olmaması ),
6- Muhalefetü’n- lil-havâdis ( Zatının mahlukatın zatlarına ve sıfatlarında mahluk sıfatlarına benzememesi)

Sübutî sıfatlar:

1-Hayat
2- İlim
3- İrade
4- Kudret
5- Sem (işitme)
6- Basar (görme)
7- Kelâm
8- Tekvin (Yaratma, var etme.) Tekvin sıfatı Maturudî mezhebine göredir. Diğer İtikat imamımız İmam Eş’arî, bu sıfatı müstakil bir sıfat olarak düşünmez. Böylece bu mezhepte Sübutî sıfatlar yedi tane olmuş olur.

Bazı İslâmî kaynaklarda ilâhî isimlerden de sıfat diye söz edildiği görülür. Meselâ, Kerim Allah’ın bir ismidir. Aynı zamanda Allah’ı kerem sahibi olarak vasıflandırması cihetiyle de sıfat vazifesi görür. Kerim Allah dediğimiz zaman Kerim ismini sıfat makamında kullanmış oluruz.

Yine bu kaynaklarda Cenâbı Hakk’ın sıfatları üç grupta mütalâa edilir:
1- Zâtî sıfatlar (Bunlar sübutî ve selbî olarak iki kısma ayrılırlar)
2- Fiilî sıfatlar.
3- Manevî sıfatlar.

Allah’ın bütün güzel isimleri bu sıfatlardan birine dayanır. Meselâ, Âlim ismi sıfat-ı sübutiyeden ilim sıfatına, Kadîr ismi kudret sıfatına, Mütekellim ismi kelâm sıfatına dayanır. Keza, Evvel ismi, zatî sıfatlardan kıdem sıfatına, Âhir ismi, bekâ sıfatına dayanır.

İlâhî isimlerden çoğu fiilî sıfatlara dayanmaktadır. Hâlik ismi, yaratma fiiline; Muhyi ismi ihya (hayatlandırma) fiiline; Musavvir ismi tasvir , yâni sûret verme fiiline; Mümit (ölümü verici) ismi, imate (ölümü verme) fiiline dayanır.

Bazı isimler de manevî sıfatlara istinat ederler. Hakîm ismi Cenâbı Hakk’ın hikmet sahibi olması sıfatına; Kebir ismi, kibriya sahibi olma vasfına; Cemil ismi, cemal sahibi olmasına dayanır.

Alaâddin Başar (Prof. Dr.)


Cevap: Allah(c.c) iyi midir,kötümüdür?

ahsenah
Allah razı olsun bilgilendirdiğiniz için Desert Rose kardeşim


Yorum: Allah (c.c) iyi midir, kötümüdür?

MERT&SARE
Allah iyiliği de kötülüğü de yaratandir.
Iyilere iyi kötülere kötüdür(benzetilir, öyle olduğu kabul edilir.)
(şu iki konuda, iyiliğin ve kötülüğün,) olmak üzere her şeyin sahibidir.
Fekat şöyle bir şey vardir ki onun ne iyi ne kötü olarak kabul edilmesi bence azicik düşüncesizliktir.çünki o kullarina istediklerini verendir onun hiçbirşeye ihtiyaci yoktur ve evrende yalniz olan tek olan odur. Bu yüzden Allah denildiğinde hiçbir şekilde yorumlanamayan yorumlanmamasi gereken(herşey açisindan yorumlanamayan ve hatta daha çok anlayabilin diye yorumlanan desem) öyle olduğu bilinen bir şey olmasi gerekir ve düşünün varlik demek yerine şey dedim hiçbir şeye benzetilemeyen anlaminda. Benimde sizinde bilemediğiniz anlaminda.
Biz iyi varliklar için Allah denildiğinde sadece ellerimizi açip dua etmemiz gerekir başka bir şey bilmesekte olur istediklerimiz ve bilebileceklerimiz kisitli olacaği için herşeyi Allah’a birakmak en iyisidir ve öyle olmasi gerekir çünki o kisitsizdir
bizler için Allah’in 99 ismi vardir ve bu isimler kur’an dada belirtildiği gibi herkezin Allah’i tanimasi açisindan vahiyler ile indirilmiş(kuran’a) yazilmiş isimlerdir.bu isimler bilimde ise ilimlerdir her ilmin başlangici bu isimler tarafindandir. Taaa hz adem’den bu zamana kadar olduğu bilinen insani ilimler.
Allah’in birde kötüler ve onlarin ilimlerinde de azap çektiren,imtihanci,emirci, kötülüğünde sahibi ve hatta sahip olamayan vb. Kelimelerle tanitilan ve bu kelimeler ile sifatlandirilmasi gibi bir durum vardir.(iblis vb. Varliklarin ilimleri)
…. Harbuki, iyilerde kötülerde kendi düşüncelerinin ve yaşantilarinin sonucu Allah i tanimak ister ve o şekilde kabul etmek ister.
Fekat Allah’u teale hiçbir şeye benzemez daha çok anlamaniz için Allah herşey’dir de diyebiliriz(fekat sakin yanliş anlamayin)
Allah’i sadece kendine benzetebiliriz. Bende bu konularda pek konuşmak istemediğim için size bu kadar yorum birakabiliyorum. Siz siz olun kötülüğü tercih etmeyin Allah sizi kötü olan herşeyden korusun (amin)
ben neredeyse her gün 2-3 saat dua edip Allah ü teale yi daha çok tanimak için 2-3 saat te düşünen bir insanim. Fekat iyiyim 🙂
ve inanin bana Allah’in o kadar muhteşem olduğunu, düşüncelerim ve dualarım sonucu gördüm ve bildim ki kendime neredeyse aşik oldum. Iyiki yaratmiş beni.
Benim inancima göre ise(iyilik ve dinimiz kura’n) Allah herkezin istediğini değil,Allah herkese kendi istediğini versin. çünki o bizden daha iyi bilendir daha çok verendir. InşAllah sizde dua ederken Allah’im inşAllah şu olur bu olur demek yerine Allah’im herşeyi sana birakiyorum sen iyi bilensin demesi daha doğru olur.

Kendinize iyi bakin ama şunu unutmayin
iyilik kötülük,varlik yokluk,çift tek,az çok,melek şeytan, işik karanlik ,benzeyen benzemeyen olan olmayan vb. Tüm kelimeler ve bilgiler ile sinirlandirilmayan(sinirlandirilamayan) sadece Allah’tir. öyle olmasi gerekir.bizlerin üstüne düşen Allah’in ismini duyduğumuzda aklmizin sakin karişmamasi ve sadece dua etmemiz gerektiğini unutmamamiz gerekir. Ben iyi bir müslüman kul olduğum için Allah’tan sadece iyilik diliyorum. Ve kul olmadiğini düşünen herşeyi yokluğa itiyorum(onlarin layik olduğu yer)onun hiçbir şeye ihtiyaci olmadiği için ettiğim duaların sadece benim adima olduğunu biliyorum ve Allah’im bizlere iyi olan herşeyin hayirlisini versin inşAllah(amin) ettiğimiz bütün dualarımizi da kabul etsin inşAllah
Allah tektir, yücedir


Allah iyi midir, Allah iyi mikötü mü, Allah iyi mi kötü mü

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();