Sedid Ne Demektir?

Sedid Ne Demektir?

Fetva Meclisi
SEDÎD NEDİR?

Bir şey mustakim ve doğru olma anlamındaki "seded" kökünden türeyen sedîd sözlükte, doğru demektir. Sıdk, reşâd, adl, savâb ve istikamet kelimeleri ile eş; kizb ile zıd anlamdadır. Kur’ân’da sözün (kavl) sıfatı olarak iki âyette geçmiştir. Her iki âyette de "doğru söz" (kavl-i sedîd) söylenmesi emredilmiştir (Nisâ, 4/9; Ahzâb, 33/70).
Kavl-i sedîd, gerçeği ortaya koyan, insanı hakka ve doğruya götüren, yalanı ve kaksızlığı bulunmayan, yerinde söylenmiş isabetli, sağlam ve doğru söze denir. Kişinin kendisi ve akrabaları aleyhine bile olsa, doğru söz söylemek Allah’ın kesin emridir. Aksi davranış yasak ve günahtır. Kelime-i tevhîd (lâilâhe illâllah) da, kavl-i sedîd’dir. Sedîd özünde, sözünde, şahitliğinde, verdiği hükümde, fiil ve davranışında dosdoğru olan, içi ve dışı aynı olan kimseye denir. (İ.K.)


Cevap: Sedid Ne Demektir?

meryemgül1
SEDÎD NEDİR?

forumalev.net/showthread.php?t=117246Sedid Ne Demektir? Bir şey mustakim ve doğru olma anlamındaki "seded" kökünden türeyen sedîd sözlükte, doğru demektir. Sıdk, reşâd, adl, savâb ve istikamet kelimeleri ile eş; kizb ile zıd anlamdadır. Kur’ân’da sözün (kavl) sıfatı olarak iki âyette geçmiştir. Her iki âyette de "doğru söz" (kavl-i sedîd) söylenmesi emredilmiştir (Nisâ, 4/9; Ahzâb, 33/70).
Rabbim c.c.razı olsun bu yararlı bilgiler için kardeş


Cevap: Sedid Ne Demektir?

Kayıtsız Üye
sedide kız ismi olarak koymuştuk sedid manası ni okudum sedide olunca değişiyor mu


Cevap: Sedid Ne Demektir?

Muhammed
sedid nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı

  1. doğru hak. (bkz. sedad)
  2. Doğru. Yanlış ve yalan olmayan.

şedid ne demek, sedid ne demek, şedid nedir

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();