Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:12
missa01
Abone

Doğaya karşı sorumluluklarımız

Doğaya karşı sorumluluklarımız

Marazali 26
Arkadaşlar ” DOĞAYA KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ ” la ilgili. Nolur yardım edin ! ( ÇOK ÖNEMLİ ! )


Cevap: Doğaya karşı sorumluluklarımız

Galus

Doğaya Karşı Sorumluluklarımız

Yüce Rabbimizin bize ihsan ettiği sayısız nimetlerinden biri de dünyamızı âdeta bir cennet gibi süsleyen yeşil alanlar, ağaçlar ve ormanlardır. Havaya, suya ve gıdaya ihtiyacımız olduğu gibi ağaçlara, ormanlara ve yeşil alanlara da ihtiyacımız vardır.

Okudunuz mu?  Tütsü yakmak caiz mi

Yüce Allah, okuduğum ayet-i kerimede "O (Allah), gökten sizin için su indirendir. İçilecek su ondandır. Hayvanlarınızı otlattığınız bitkiler de onunla meydana gelir. Allah, o su ile size; ekin, zeytin, hurma ağaçları, üzümler ve her türlü meyvelerden bitirir. Elbette bunda düşünen bir kavim için ibret vardır” buyurarak, dikkatimizi suya, meyvelere, bitkilere, ağaçlara ve ormanlara çekmekte, bu nimetler üzerinde düşünmemizi istemektedir.
Ağaçlar ve ormanlar bir ülkenin zenginlik kaynağıdır. Teneffüs ettiğimiz havadan içtiğimiz suya, okuduğumuz kitaptan yazdığımız kaleme kadar bir çok alanda ağacın varlığını görüyoruz. Toprağın erozyon yoluyla denizlere sürüklenmesini ormanlar önler. Ormansız ve ağaçsız yerlerde şiddetli yağmur sebebiyle mal ve can kayıpları olur.

Okudunuz mu?  Eşlerin iyi geçinmesi için dua birde tutumlu olmak için dua istiyorum

Ormanlar ilâhi kudretin her an dile geldiği yerlerdir. İlkbahar, yeniden dirilişi ve yepyeni bir hayatın başlangıcını dile getirmektedir.

Rengârenk çiçekleri, yeşillikleri, tertemiz havası, suyu ve cıvıl cıvıl öten kuşlarıyla tabiat ruhumuzu dinlendirmektedir.

Kuruyan otları, sararan ve dökülen yapraklarıyla sonbahar da âdeta bize ölümü hatırlatmaktadır.

Okudunuz mu?  Miray ismi kuranda hangi ayette geçiyor

Dinimiz İslâm bizden yeryüzünün imarını dolayısıyla tabiatın korunmasını istemiş, ağaç dikmeyi sadaka-i cariye olarak kabul etmiştir. Peygamberimiz (a.s.) "Müslüman, bir ağaç diker, o ağaçtan insan, hayvan veya kuş istifade ederse bu, kıyamet gününe kadar o kimse için sadaka olur” buyurarak konunun önemine dikkat çekmiştir.

Okudunuz mu?  Halka mal olmuş kişiler hakkında konuşmak gıybet sayılır mı?

Dinimizin, ağaç dikmeyi, yeşil alanları artırıp korumayı bu kadar teşvik etmesine rağmen, Müslümanların köy, kasaba ve şehirlerini ağaçtan, ormandan ve yeşil alanlardan yoksun bırakmalarını, hatta mevcutlarını kesip yok etmelerini anlamak mümkün değildir.

Müslüman, hayatının tamamını ilâhî iradeye uygun olarak geçirmeye çalışmalı, Allah’a, insanlara, canlılara, tabiat ve çevreye karşı dinimizin emrettiği görev ve sorumluluklarını yerine getirmenin bir ibadet olduğunu unutmamalıdır.

Okudunuz mu?  Engellilerin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümleri kısaca

Bu itibarla, yeşil alanların çoğaltılmasına, ağaç ve ormanların korunmasına özen gösterelim. Cennet vatanımızın çölleşmesine seyirci kalmayalım. Sahip olduğumuz maddi ve manevi bütün değerlerin Rabbimiz tarafından bize bir emanet olarak verildiğini ve bütün nimetlerden hesaba çekileceğimizi unutmayalım.

"Biriniz, elinde bir hurma fidanı varken kıyametin kopacağını anlasa bile yine onu diksin

Okudunuz mu?  Öldükten sonra bilincimiz açık mı olacak?

Yorum: Doğaya karşı sorumluluklarımız

Kayıtsız Üye
Doğada Yerlere çöp atmamalıyız doğada Yerlere çöp atanları uyarım yerlerdeki çöpleri toplamamız gerekiyor doğadaki ağaçları zarar verip onun dibine vurup boş yere girip zarar vermemeliyiz ağaçların canını yakmalıyız ağaçlar çok önemlidir dünyamızda Çünkü onlar bizim o kişiyiz yediğimiz insanlar

Okudunuz mu?  Gecenin son üçte biri nasıl hesaplanır

doğaya karşı sorumluluklarımız, doğaya karşı sorumluluklarımız nelerdir, sorumluluklarımız

Bu kategoride yer alan Akrabalarla ilgili ayet ve hadisler başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Doğaya karşı sorumluluklarımız