İrtidad Ne Demektir?
Fetva Meclisi
İRTİDÂD NEDİR?
Sözlükte "geldiği yoldan geri dönmek, bir şeyden yüz çevirmek veya başka bir şeye dönmek" gibi mânâlara gelen irtidâd, dinî bir terim olarak, bir Müslüman’ın dinini terk etmesi demektir.
Bu duruma riddet; İslâm’ı terk eden şahsa da mürted denir. İslâm kaynaklarında irtidad ve mürted hakkında itikadî, hukukî ve amelî yönden çok tartışmalar yapılmıştır. Hz. Peygamberin hayatının son yıllarında, Hz. Ebûbekir ve Hz. Ömer döneminde toplam on bir Arap kabilesinin irtidad ettiği belirtilmiştir. İslâm’ın ilk yıllarında dinden dönenler, daha çok zekat vermemekte direnenlerdir.
Ancak irtidad olaylarının bu dönemle sınırlı olmadığı, her çağda dinden dönenlerin bulunduğu görülmüştür. Olaya başka bir açıdan yaklaştığımızda irtidâd; Allah’a verilen sözden dönmektir. Bu da büyük bir günahtır. Fakat Kur’ân-ı Kerim buna dünyevî bir ceza, yani önleyici bir yaptırım koymamıştır.
Çünkü îmân gönül işidir. Zorlama ve baskı ile îmân olmaz. Bu sebeple dinden dönen kimseyi zorla dine sokmak mümkün değildir. "Dinde zorlama yoktur." (Bakara, 2/256) âyeti de bunu ifade etmektedir. (F.K.)
Cevap: İrtidad Ne Demektir?
@hmet
İrtidad nedir, İrtidad ne demek? Kısaca bilgi.
Din değiştirmekle mürted olmak. İslamiyetten çıkarak dinsiz olmak.
Yorum: İrtidad Ne Demektir?
Kayıtsız Üye
Dinde zorlama yoktur ayeti kafirler için geçerli;müslüman olup ta sonradan dinden çıkanlar için dinimizde çok ciddi yaptırımları var;idama kadar yolu var bu olayın.
irtidat nedir, irtidad ne demek, irtidad nedir