İtikat Ne Demektir?

İtikat Ne Demektir?

Fetva Meclisi
İTİKAT NEDİR? KISACA


Sözlükte "inanmak, doğruluğuna kalben kararlı olmak, gönülden tasdik ederek inanmak ve zihnin kesin olarak hüküm verdiği şey" anlamına gelir. Kelâm ilminin ortaya çıkmasından sonra îmân konularıyla ilgili olarak itikad kavramı daha fazla kullanılmıştır. Nitekim İslâm dininin ihtiva ettiği konularla ilgili genel sınıflandırma yapılırken, itikad, ibadet, ahlâk ve muamelat olarak açıklanmıştır. Buna göre itikad; îmân esasları ve buna ilişkin tasdik, inkâr, küfür vs. hususların detaylı bir biçimde tartışılmasını sağlayan hüküm ve prensiplerdir.

Kaynak: Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Cevap: İtikat Ne Demektir?

Yetim
itikad hakkında geniş bilgiler için Allah razı olsun melle


Cevap: İtikat Ne Demektir?

Emrehan İnci
itikad ne demek
Allah’a inanç demek
teşekkürler, süpersiniz 😀


Kayıtsız Üye
İ’TİKÂD (Îtikâd)
Allahü teâlânın bildirdiği her din iki kısımdır. Biri, kalb ile inanılması lâzım olan bilgiler, diğeri beden ile veya kalb ile yapılacak ibâdet bilgileridir. Bunlardan îtikâd esasları her dinde aynıdır, dînin aslı ve temelidir. Din ağacının gövdesidir. Amel ise, ağacın dalları yaprakları gibidir. Her müslümanın önce îtikâdını düzeltmesi, Ehl-i sünnet vel-cemâat âlimlerinin bildirdikleri gibi inanması lâzımdır. Cehennem’in ebedî azâbından kurtulanlar ancak bu îtikâd üzere olanlardır. (İmâm-ı Rabbânî)

Müslümanların birinci vazîfesi, îtikâdı düzeltip, Ehl-i sünnet vel-cemâat âlimlerinin bildirdiklerine uygun olarak inanmaktır. İkinci olarak, fıkıh (İslâmiyet’in emir ve yasaklarla ilgili) bilgilerini öğrenip, her şeyi bu bilgiye göre yapmaktır. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)


Kayıtsız Üye
itikadın anlamı için teşekkürler


Kayıtsız Üye
saolun çok işime yardı pampişlerim kankacanpiklerim


taha bey
itikat .ibadet.ahlak.siyer. tümünün tek kelimeyle anlamı imandır


Kayıtsız Üye
Bu siteyi zaten çok seviyordum


Fetva Meclisi
itikad ne demek

İnanç, gönülden bağlanma, kat’i kanaat, yakın. Belli bir düşüncenin, dinin ya da felsefî ekolün prensipleri inanç esasları.

Dini hükümler iki kısına ayrılır; fer’î amelî olanlar ve aslı; itikadi olanlar. İkinci kısım dini hükümler inanç esasları ile ilgilidir. Bu grup dinî inanışları isimleri anlatan itikat sonraları bu inançların bütününe ad olan akâid ile eş anlamlı kullanır olmuştur. Kelimenin manası üzerine kelâm ve mantık ilmi çerçevesinde çeşitli ihtilaflar mevcuttur. Ancak bu ihtilaflar aslı ilgilendiren meseleler değildir. Şu kadarının bilinmesi yeterlidir: itikat; meşhur olan manası ile aklî kesin hükümdür. Bu hüküm aklî olması dolayısı ile şüphe mahalli olabilir. Meşhur olmayan ikinci tarife göre; kesin veya tercih edilen aklî bir hükümdür. ilme istinat eder, şüphe götürmez. Bu mana bazen yakını bilgi ile de açıklanır (bk. Tehânevî, Keşşâf, II, 952).

İtikat terimi sonraki dönemlerde akâid ile eşanlamlı kullanıldığı için bütün inanç sistemlerini ifade eder. Her ne kadar günümüzde teorik çerçeve içerisinde disiplin hâline gelmiş mezhepleri anlatmak için (özellikle kelâmî) mezheplere atfen kullanılmaktadır. Hakikatte itikat daha geniş anlamları ihtiva eder. En geniş anlamıyla itikat; kişinin Allah, insan ve kâinat hakkındaki tasavvur ve telakkilerini kapsayan, olaylara bakış tarzını etkileyen düşüncedir. İslâm iman esasları bir müminin itikadı olduğu gibi Marksizm ve hümanizm de kendi mensuplarının itikadıdır (bk. iman mad.)

İslâm’da kelâmî mezhepler Maturidilik, Eşarilik ve Selefilik itikadı mezheplerdir (bk. Mezhep mad.).


Hoca
itikat ne demek kısaca

itikat kelimesinin sözlükteki anlamları kısaca

1 . İnanma, inan.
2 . İnanç, iman anlamlarına gelir


Darusselam
itikat ne demek kısaca

İtikat bir yere kapanıp ibadetle meşgul olma. Lügatte, hapis etmek ve men etmek, bir şeye yönelmek, bir işe devamlı ve sımsıkı bağlanmak manalarına gelir.


Hoca
İ’TİKÂD (Îtikâd) Kısaca
İtikadın anlamı nedir

Allahü teâlânın bildirdiği her din iki kısımdır. Biri, kalb ile inanılması lâzım olan bilgiler, diğeri beden ile veya kalb ile yapılacak ibâdet bilgileridir. Bunlardan îtikâd esasları her dinde aynıdır, dînin aslı ve temelidir. Din ağacının gövdesidir. Amel ise, ağacın dalları yaprakları gibidir.


sefa19
çok güzel bir soru sormuşsun Allah mekanını cennet etsin aynı soruyu bende sorcaktım


BEREN
çok saolun Allah razı olsun


Kayıtsız Üye
ayyyy vala çok saolun mumsema islam arsivi ekibine çok tşk ederim sizi çok seviyorum hayırlı günler


Kayıtsız Üye
daha kısası yokmuydu ama çok teşekür eederim ödevim sayenizde tamamlandı çok sağolun


Kayıtsız Üye
Dinde inanç sistemidir kısaca teşekkürler


Kayıtsız Üye
Sizi çok seviyorum iyilik varsınız çok açıklayıcı amlatiyorsununz cehennem azablari ile olanı bunda yaparsaniz


itikat nedir, itikat ne demek, itikat

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();