Talak Ne Demektir?
Fetva Meclisi
TALÂK NEDİR?
Karı ? koca arasındaki evlilik bağının sona ermesi klasik fıkıh literatüründe talâk şeklinde ifade edilmiştir. Fıkıhta talâk kelimesi hem tek taraflı irade bayanıyla yapılan boşama, hem tarafların anlaşarak evlilik birliğine son vermeleri, hem de mahkeme kararıyla meydana gelen boşanma anlamlarına gelmekle birlikte, genellikle tek taraflı irade beyanı ile yapılan boşamayı ifadede kullanılır.
Eşler arası geçimsizlik bazen ileri dereceye ulaşır ve boşanma tek çare olarak görülebilir. Ancak, boşanma en son başvurulması gereken bir çaredir. Zira Hz. Peygamber, "Allâh katında en sevimsiz helâl, boşanmadır" buyurmuşlardır (Ebû Dâvûd, Talâk, 3). Kur’ân-ı Kerim’de de, boşanmadan önce evliliğin devam ettirilmesi için fedakârlıkta bulunulması, hoşnutsuzluk veya soğukluk halinde bile tarafların meselelerini konuşarak halletmeleri öğütlenmiş (Nisâ, 4/19, 34, 128); aralarındaki anlaşmazlık daha ileri safhaya gittiğinde, kadının ve erkeğin ailelerinden seçilen hakemler vasıtasıyla eşler arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi yolu tavsiye edilmiştir (Nisâ, 4/35).
Bununla birlikte bütün anlaşma yolları kapanmış ve evlilik hayatının sürdürülmesi imkânsız hale gelmişse, boşanma en makul bir yol olarak meşru görülmüştür. Kur’ân’a göre, eşler en fazla iki defa boşanıp tekrar evlenebilirler; üçüncü defa boşanırlarsa, tekrar evlenmeleri helal olmaz. Ancak kadın, başka bir erkekle evlenip, eşinin ölümü veya geçimsizlik sebebiyle ayrılmaları halinde, önceki kocası ile evlenebilir (Bakara, 2/228-230).
Boşanan kadınların, başka bir erkekle evlenebilmeleri için belli bir süre (iddet) beklemeleri gerekir. Boşamadan sonra erkek, boşadığı karısına vadeli olan mehrini (mehr-i müeccel) ödemekle, bazı durumlarda da mut’a vermekle yükümlüdür. Ayrıca erkeğin belli bir süre nafaka borcu gibi bir takım hak ve sorumlulukları da bulunmaktadır. Kur’ân’da boşamada iki şahit bulundurulmasından söz edilir (Talâk, 65/2). Ancak bu âyette yer alan ifade, fakihlerin çoğunluğu tarafından mendub olarak kabul edilmiş, bazı fakihler de bunu dinen uyulması gerekli bir emir (vâcip) olarak anlamışlardır. Emir olarak kabul edilmesi halinde birçok problemi çözeceği, beklenmedik ve ani boşamaları önleyeceği düşünülmektedir.
Boşamanın şekli ve kullanılan ifadelere göre, ric’î talâk ve bâin talâk olmak üzere ikiye ayrılır. (bk. Ric’î Talak; Bâin Talak) Günümüzde kadının ve çocukların haklarının korunması, haksızlığın ve fevri davranışların önlenmesi, aile kurumunun saygınlığının artırılabilmesi için mahkeme yoluyla boşanma sistemine geçilmiş olup tavsiyeye şayan olan da budur. (İ.P.)
Yanıt: Talak Ne Demektir?
@hmet
TALÂK
İslâm hukukunda, nikâhla kurulan evlilik bağını çözmek, ortadan kaldırmaktır. Boşama anlamında tatlîk şeklinde kullanılır.
İslâm’a göre evlilikten maksat, huzurlu bir aile hayatı kurmak ve böyle bir yuvada iyi bir nesil yetiştirmektir. Ama, böyle yüce gayelerle kurulan evliliklerin hepsinin başarıya ulaşması mümkün değildir. Bazan ölüm ve hastalık gibi tabii engeller, bazan da geçimsizlik, münaferet, eşlerin birbirini sevmemesi, anlaşamama gibi eşlerden kaynaklanan engeller evliliğin başarı ve devamına mani olur. İslâm, evliliğin asıl gayesinden uzaklaştığı, eşlerin bir arada huzurla yaşamalarına imkan kalmadığı, ihtiyaç ve zaruretlerin gerektirdiği hallerde evliliğin sona erdirilmesine izin vermiştir. Bu izin doğrultusunda evliliğe, erkek tarafından doğrudan ya da kadından aldığı bir bedel karşılığında son verilebileceği gibi, talâk hakkını elinde tutan kadın tarafından, hakim veya hakem kararıyla da son verilebilir.
Talâkın Hikmeti:
Cevap: Talak Ne Demektir?
bahadır
erkek boşol demez ise kadın gidip başkasıyla evlenirse zina yapmış olur…kadın artık şeytanla beraberdir
Cevap: Talak Ne Demektir?
cahide danis
peki eşin telak dediğin de herşey bitiyor mu
Muhammed
talak nedir kısaca maddeler halinde sözlük anlamı
- Evliliğin sona ermesi, erkeğin karısını boşaması.
- (At) sıçramak ve kalkmak.
- Boşamak. Boşanmak. (Osmanlıca’da yazılışı: talâk)
@hmet
Talak ne anlama gelir, talak nedir?
TALÂK
(الطلاق)
Belli lafızlarla nikâh akdinin bozulması, boşama ve boşanma anlamında fıkıh terimi.
Sözlükte serbest kalmak/serbest bırakmak, bağından kurtulmak/bağını çözmek anlamındaki talâk kelimesi fıkıh terimi olarak belli lafızlarla nikâh akdinin bozulmasını ifade eder. Türkçe karşılığı boşama ve boşanmadır. Kur’ân-ı Kerîm’in 65. sûresine isim olan talâk ve aynı kökten türeyen kelimeler âyet ve hadislerde çok defa terim anlamıyla geçer (M. F. Abdülbâkī, el-MuǾcem, ŧlķ md.; Wensinck, el-MuǾcem, ŧlķ md.). Başlangıçtan itibaren hadis ve fıkıh kaynaklarında kitâbü’t-talâk boşanmayla ilgili konuların ele alındığı önemli bir bölüm oluşturur.
İslâm dini neslin devamı için tek yol olan evliliği teşvik etmiş, eşlerin evlilik birliğini, karşılıklı sevgi ve saygı ortamını olabildiğince korumalarını istemiş, talâkı da ancak evliliğin sürmesine imkân kalmadığında başvurulabilecek bir çözüm şekli olarak meşrû saymış, bazı dinlerde ve hukuk sistemlerinde görüldüğü gibi kâğıt üzerinde evli kalıp gönül ve bedence ayrı yaşamayı uygun görmemiştir. Kur’an ve Sünnet’te talâkın meşruiyeti açıkça ifade edilmekle birlikte (meselâ bk. el-Bakara 2/228-232, 236-237, 241; et-Talâk 65/1-2; Buhârî, Ŧalâķ , 1-4) evlilik bağının önemli bir sebep bulunmadıkça keyfî şekilde sona erdirilmesi tasvip edilmemiştir. Erkeklere eşleriyle iyi geçinmelerini ve onların kusurlarını değil olumlu yönlerini görmeye çalışmalarını öğütleyen âyet ve hadisler yanında (en-Nisâ 4/19; Müslim, RađâǾ , 63), Helâl şeyler içerisinde Allah’a en sevimsiz geleni boşamadır (Ebû Dâvûd, Ŧalâķ , 3) ve, Evlen, fakat boşanma, Allah zevk için evlenip boşanan erkek ve kadınları sevmez (Heysemî, MecmaǾu’z-zevâǿid, IV, 335) gibi hadislerde boşamanın dinen hoş karşılanmadığı açıkça belirtilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm’de aile içi anlaşmazlığın ortaya çıkması halinde evliliğin devamını sağlamaya yönelik bazı tedbirlere başvurulmasının, geçimsizliğin devam etmesi durumunda erkek ve kadının ailelerinden seçilecek hakemlerin onların arasını bulmaya gayret etmesinin istenmesi de (en-Nisâ 4/34-35, 128) karı-koca arasındaki uyuşmazlıkların ilk çözüm yolunun boşanma olmaması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Kayıtsız Üye
eşim beni 4 kez bosadi ne yapmamiz gerekiyor bu durum benim onurumu feci sekilde kirdi ve yaptigi hatalarindan dolayi cinsel anlamda ondan sogudum bana yardımcı olursaniz çok memnun olurum
arifselim
Talak, Allah’u tealanın eşleri birbirlerine manevi bağlarla birbirlerine bağladığı bağdır. Talak 3 tanedir. Erkeğin bu talakları bitirmesi ile birlikte nikah düşer. Eğer eşiniz sizi 4 talakla boşamış sa ki 4 talak yoktur sadece 3 talak vardır normalde nikahınız bitmiştir. Ama bir hata yapmamak için size yakın bir müftülüğe gidip danışmanızı tavsiye ederim.
Kayıtsız Üye
Slm Ben dün eşimle anlaşmalı bosandim tek celsede bitti şiddetli geçimsizlik nedeniyle sogudum ve artık sevmiyorum dedim yüzüne hoca nikahimiz da bitmismidir.
arifselim
Mahkeme kararı ile bir talak bitmiş olur. Diğer sevmiyorum soğudum gibi sözleri boşama niyeti ile söylemedikçe talak sayılmazlar.
Kayıtsız Üye
Merhaba biz eşimle anlaşmalı olarak boşandık sonrasındz eşim bana 3 defa boş ol dedi biz tamamen boşanmış oluyomuyuz
arifselim
Merhaba kardeşim. Resmi olarak boşanma durumunda zaten dini nikah biter. Ayrıca sana boş ol demesi ile de bir talak daha gitmiş olur. Boşanma için bir talak bile yeterlidir 3 olması şart değildir.
Kayıtsız Üye
Esimle tartistik oda bana bos ol bos ol bos dedi ama 3 ten 9 a demedi bosanmis olurmuyuz
Şem’a
Ard arda söylenen boşanma sözleri 100 defa da söylense sadece "BİR" sayılır.
Kayıtsız Üye
Yani anlamadim 1 talakmi gitmis olur lütfen yardımcı olun
klav
Evet bir talak sayılır.
Kayıtsız Üye
Tesekkur ederim demek 3 ten 9 a deseydi 3 talakta bitmis olurdu.
Demek 3 ten 9 a deseydi 3 talakta biterdi yani demi.teşekkür ederim
Selam2
İslamda 3 ten 9 a diye bir cümle yok. Şem’a nın yazdığı gayet açık ne derse desin bir talak sayılır.
Melek
Slm benim eşim beni iki kere bosadi ikisinde yeniden hoca nikagi olduk benim sorum size yeniden nikahlana biliyormuyuz .benim bildigim kadariyla bir hakimiz daha olmasi lazim
arifselim
Aleykum selam. Talak 3’tür. İlk nikah ile bu haklar başlar. İki kere boşamışsa artık son hakkınız kalmıştır. 3. talak hakkını kullanmış olursunuz ve tekrar bir boşama olursa artık ebediyen nikah kıyamazsınız.
Kayıtsız Üye
Merhabalar biz dün eşimle çok sinirlenip ağır konuştuk bir birimze bende çok üzerine gidip beni bosamasini onų artık hayatımda istemediğimi söyledim oda telefonda 3 defa bOS ol boş ol boş ol dedi hemen ikimizde pişman olduk o an biz boşanmış sayılıyoruz 🙁
arifselim
Merhabalar. Talak o kadar ciddi bir meseledir ki öyle hafife alınacak bir şey değildir. Bu sözle birlikte bir talakınız gitmiş oluyor. Bunun için barışmanız yeterlidir. Geriye iki talak hakkınız kalmıştır.
Kayıtsız Üye
Ben eşime 3 kes boşadim boşadim boşadim dedim bizim durumumuz ne olur ne yapmamiz gerekir
arifselim
Bir anda ve bir mekanda 3 defa boşadım demekle bir talak gideceğine dair diyanetin fetvası vardır. En doğrusu yüz yüze bir hocaya yada bir müftülüğe giderek durumu anlatmak ve ona göre hareket etmektir.
Kayıtsız Üye
Biz esimle 5 yıllık evliyiz. Defalarca bir çok sebepten tartistik misal 30 kavgamizin 10unda bir sonuca varamayip, "biz anlaşamıyoruz,cok farkliyiz ayrilmaliyiz" deyip ciddi ciddi ayrilmaya karar vererek Tartismalarimizi sonlandirdigimiz olmustur. Ama sonra birimizden birimiz alttan alip duzelip gidiyoruz..icimde bu konuda rahat değil,ne yapmalıyım bir fikir verebilirmisiniz..
—————
Eşim bana sana yeni bir herif mi bulalım bana neler söyletiyorsun tövbe tövbe dedi diğer gün ne anlamda söylediğini sorduğumda bende bilmiyorum dedi bunu söylerken çok sinirli değildi bilinçliydi ama tam ne dediğinide hatırlamıyor talak gidermi bu durumda
Selam2
Hayır kardeşim bu tür tartışmalardan söylemlerden talak gitmez.
Kayıtsız Üye
Erkeğin eşine bir şey konuşurken karısına annem diye takılmasından dolayı talak gidermi
arifselim
Bu sözü söylerken boşanma kastı ile söylenmediği sürece nikaha bir zararı yoktur. Yinede bu tür sözleri kullanmamak daha doğru olur.
bk. Celal Yıldırım, II/1192; Fetevâyı Hindiyye, III/295, II/521; İslam Fıkhı Ansiklopedisi, Zuhaylî, IX/290-318; Cezîrî, c.6.
Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm hocam 1yillik evliyim eşimle aramızda bir tartışma yaşadık onda bende gergindim üzerine gittim biraz telefonda bana boş ol dedi 3defa bu sözünden sonra 1ay ayrı kaldık pişman olduğunu söyleyip tekrar barıştik eşimle şimdi hocam biz budurumda 3 bağıda koparmişmi oluyoruz lütfen bu konuda beni aydınlatirmisiniz
arifselim
Aleykum selam bir anda söylenen 3 defa boş ol sözü ile bir talak gider ve geriye 2 talak hakkınız kalır. Bu durumda evliliğiniz bu iki talakla sürdürebilirsiniz. Diyanetin fetvası bu şekildedir amel edebilirsiniz.
Kayıtsız Üye
Eşimle devamlı kavga ediyoruz bana kötü sözler sarfedip devamlı siktir git artık istemiyorum seni diyo ama hala birlikteyiz
nikahımız düşmüş oluyomu
arifselim
Bu sözler çirkin sözlerdir. Eğer bunu derken boşanma niyeti ile söyleniyorsa her seferinde bir talak gitmiş olur. Ama boşama niyeti ile demediği sürece dini nikahınız bozulmaz.
Kayıtsız Üye
Eşim beni babamın evine bıraktı 1 yıl oldu resmî olarak ayrılmadık dinen seni istemiyorum benden boş ol dedi bana ben kabul etmez isem de boşanmış oluyormuyum
Hoca
< ben kabul etmez isem de boşanmış oluyormuyum >
Boş ol demişse bir hak gitti kaldı iki hakkınız.
Siz istemezsenizde maalesef boşama gerçekleşir.
Kayıtsız Üye
Sadece boş ol demekle mi talak gitmiş oluyor.eşlerin birbirine kötü sözler söyleyip kadının evi terketmesi,ya da erkeğin kadını evden kovması da talak sayılır mı
mum
Kovmak boşama sayılmaz ama kovma sırasında talak niyetiyle babanın evine git demesi talak sayılır.
Kayıtsız Üye
Sa arkadaşlar ben iki sene icerisinde sinirden arada toplasan 2 defa bosol dedim. Ama önceden duymustum ki aradan 3 ay gecerse talak geri geliyor dogrumu? Ve öyle degilse 2 talaki nasıl geri alabilirim.
mum
Talak gerçekleşmişse asla geri gelmez. Herkes Sinirli halde boşanır bu sinirin bir sınırı var, sinirlenen kişi ne dediğini bilmeyecek kadar sinirli ise ve siniri geçince hemen pişman olmuşsa boşaması geçersizdir.
Kayıtsız Üye
Kocamla ayrildim telefonda konusurken ondan bana 3 kere bos ol demesini istedim oda isteksizce 3 kere boșsun dedi simdi de onu gönül rızasız ve istemeyerek söyledim diyo sizce boşanmıș oluyor muyuz dinen
mum
Boşamanın şakası olmadığını bilirsiniz. İsteyerek veya istemeyerek de olsa yapılan boşamalar geçerlidir.
Size tavsiyem bir araya gelmek istiyorsanız bir müftünün yanına gidin fetva arayın ama beraber karı-koca gidin.
talak nedir, talak ne demek, talak ne demektir