İzdıba Ne Demektir?

İzdıba Ne Demektir?

Fetva Meclisi
IZDIBÂ NEDİR?
Sözlükte "bir şeyi koltuğun altına sokmak" anlamına gelen ızdıbâ, hac ve umrede erkeklerin, sağ omuzlarını dışarıda bırakacak şekilde ihram giymelerine denir. Erkekler, giymiş oldukları iki parça ihramdan, vücudun belden üstünü örten parçasının bir ucunu, sağ kolun altından geçirip, sol omuz üzerine atmak suretiyle sağ kol ve omuzu ridânın dışında bırakırlar. Remel (tavafta kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı bir şekilde yürümek) yapılması gereken tavafların bütün şavtlarında ızdıbâ sünnettir. Şafiîlere göre, Safâ ile Merve arasında sa’y edilirken ızdıbâ yapmak da sünnettir. Tavaf bitince omuz örtülür ve tavaf namazı omuzlar örtülü olarak kılınır. Remel yapılan tavaflar dışında ızdıbâ yapmak mekruhtur. (İ.P.)


Cevap: Izdıba Ne Demektir?

Hoca
Hac için tavaf yapılırken sağ omuz ve kol açık tutulmalıdır. Buna "Iztıba" denir.

Izaba, omuzlara atılan ve ihram ismi verilen örtünün ortasını sağ koltuğun altından geçirip uçlarını sol omuzun üstüne atmak ve böylece sağ pazuyu açık tutmaktır.


Cevap: Izdıba Ne Demektir?

Muhammed
Izdıba nedir kısaca sözlük anlamı

Sözlükte "bir şeyi koltuğun altına sokmak" anlamına gelen ızdıbâ, hac ve umrede erkeklerin, sağ omuzlarını dışarıda bırakacak şekilde ihram giymelerine denir. Erkekler, giymiş oldukları iki parça ihramdan, vücudun belden üstünü örten parçasının bir ucunu, sağ kolun altından geçirip, sol omuz üzerine atmak suretiyle sağ kol ve omuzu ridânın dışında bırakırlar. Remel (tavafta kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı bir şekilde yürümek) yapılması gereken tavafların bütün şavtlarında ızdıbâ sünnettir. Şafiîlere göre, Safâ ile Merve arasında sa’y edilirken ızdıbâ yapmak da sünnettir. Tavaf bitince omuz örtülür ve tavaf namazı omuzlar örtülü olarak kılınır. Remel yapılan tavaflar dışında ızdıbâ yapmak mekruhtur.


ızdıba, ızdıba ne demek, izdiba

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();