Duvara poster asmak caiz mi?

Duvara poster asmak caiz mi?

Kayıtsız Üye
odamızın duvarlarına poster asarsak günahmı ve melek girmezmi????


Cevap: Duvara poster asmak caiz mi?

Desert Rose
1) Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Bir gün üstünde bir takım resimler bulunan küçük bir yastık, bir şilte satın almıştım. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bunu görünce kapının önünde durdu ve içeriye girmedi. Ben Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in yüzündeki hoşnutsuzluğu anladım ve:
−Ya RasulAllah! Ben Allah’a ve Rasulüne tevbe ederim. Ben ne günahı işledim ki?’ dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Şu yastığın hali nedir?’ dedi. Ben:
−Onu sen üzerine oturasın ve yaslanasın diye, senin için satın aldım dedim. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
−’Bu resimlerin sahipleri kıyamet gününde muhakkak azab edilirler. İçinde Resim bulunan eve melekler girmez’ buyurdu.
Buhari 1946, 1947, 3038, 3039, 5959, 5962, 5963, Müslim 96

2) Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bir seferden geldi. Ben de kapının üzerine, kendisinde kanatlı at şekilleri bulunan bir örtü asmıştım. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) çıkarmamı emretti ben de çıkardım.
Müslim 90, 94, Nesei 5317

3) Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bir seferden geldi. Ben de üzerinde resimler bulunan bir perdeyi rafın üzerine örtmüştüm. Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) onu görünce yerinden çıkarıp yırttı ve:
−’Kıyamet gününde insanların en şiddetli azablıları, Allah’ın yaratmasına benzetmeye çalışan kimselerdir’ buyurdu.
Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Bende o perdeyi bir veya iki yastık yaptım.
Müslim 2109/98, Buhari 5957, 5958, Nesei 5320, 5321, 5322, 5328

4) Ebu Talha el-Ensari (RadiyAllahu Anh) şöyle dedi:

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
‘Melekler içinde köpek ve Resim bulunan eve girmezler’ buyurdu.
Ravi Zeyd ibn Halid dedi ki:
Bunun üzerine Aişe (RadiyAllahu Anha)’ya geldim ve:
−Ebu Talha (RadiyAllahu Anh) bana Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in:
‘Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler’ buyurduğunu haber veriyor. Sen Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’den bunu zikrettiğini işittin mi? diye sordum. Aişe (RadiyAllahu Anha) dedi ki:
−Hayır, ben bunu işitmedim, lakin size Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in yaptığını gördüğüm şeyi size tahdis edeceğim:
−Ben kenarı saçaklı bir yatak örtüsü almış ve bunu kapı üzerine asmıştım. Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) seferden geldiğinde bu perdeyi kapıda gördü. Ben, Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in yüzündeki hoşnutsuzluğu hissetmiştim. Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) perdeyi çektip yırttı ve:
−’Allah, bize taşlara ve çamurla kumaş giyindirmemizi emretmedi’ buyurdu.
Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Bu örtüyü parçaladım da ondan iki yastık yaptım, bu iki yastığın içine hurma yaprakları doldurdum. Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) benim bu işimi bana karşı ayıplamadı.
Müslim 2107/87, Ebu Davud 4153

5) Abdullah ibni Ömer (RadiyAllahu Anhuma) şöyle dedi:

Cebrail (Aleyhisselam), Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’in yanına inmeyi vaat etmişti ama inmedi, Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bunun sebebini sordu ve Cebrail (Aleyhisselam):
−’Biz melekler içinde suret ve köpek bulunan eve girmeyiz’ dedi.
Buhari 3040, 5960

6) Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma) şöyle demiştir:

Nebi (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) Mekke’nin fetih edildiği gün Beyte yani Kâbe’ye girdi ve Kâbe’nin içinde İbrahim (Aleyhisselam) ile Meryem (Aleyhisselam)’ın resimlerini buldu da:
−’Dikkat edin! Bu Kureyş’e ne oluyor? Muhakkak ki onlar, içinde suret bulunan bir eve meleklerin girmeyeceğini işitmişlerdir. Şu İbrahim elinde fal oklarıyla suretlendirilmiş! İbrahim’in bunlarla kısmet araması nasıl olur!’ buyurdu.
Buhari 3145

7) Said ibni Ebi’l-Hasen şöyle dedi:

Ben Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma)’nın yanında idim. Ona bir kimse geldi ve:
−Ey ibni Abbas! Ben öyle bir insanım ki benim maişetim ancak elimin sanatından ibarettir. Ben şu resimleri yaparım, dedi. Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma):
−Ben sana başka bir şey değil Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’den işittiğim bir hadisi söyleyeceğim:
−Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):
‘Herkim bir suret yaparsa şüphesiz Allah o kimseye yaptığı surete can üfleyinceye kadar azab edecektir. Hâlbuki sureti yapan o kişi, yaptığı surete ebediyen ruh üfleyip can veremeyecektir’ buyurdu.
Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma)’nın bu cevabı üzerine o ressam kişi şiddetli bir hışıltı ile har har soludu, benzi sarardı, Abdullah ibni Abbas (RadiyAllahu Anhuma) ona acıyarak:
−Vah sana yazıklar olsun! Muhakkak Resim Yapmak istiyorsan şu ağaç ve kendisinde ruh olmayan her şeyi yapmanı tavsiye ederim dedi.
Buhari 2060, 2061, 5964, Müslim 2110/99, 100, Nesei 5323, 5324, 5325, Tirmizi 1804
alıntı


Cevap: Duvara poster asmak caiz mi?

islamyolu
Allah razı olsun desertrose kardeşim. İnşaAllah Hadis inkarcıları bunlarıda inkar etmezler. Çünkü Kur’an da olmayınca Hemen bunlar için red konusu oluyor. bu tür paylaşımlar oldugu sürece sizlerinde Güzel paylaşımları ile inşaAllah herkes Hakkı öğrenecek.


Cevap: Duvara poster asmak caiz mi?

RedveKabul
Sevgili kardeşler, dikkat ettiyseniz hadisler kendi içerisinde çelişki arz ediyor. Mesela yukarıda verilen bir hadisi ele alalım;

Bu resimlerin sahipleri kıyamet gününde muhakkak azab edilirler İçinde Resim bulunan eve melekler girmez’ buyurdu
Buhari 1946, 1947, 3038, 3039, 5959, 5962, 5963, Müslim 96

3) Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) bir seferden geldi Ben de üzerinde resimler bulunan bir perdeyi rafın üzerine örtmüştüm Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem) onu görünce yerinden çıkarıp yırttı ve:
−’Kıyamet gününde insanların en şiddetli azablıları, Allah’ın yaratmasına benzetmeye çalışan kimselerdir’ buyurdu
Aişe (RadiyAllahu Anha) şöyle dedi:
Bende o perdeyi bir veya iki yastık yaptım
Müslim 2109/98, Buhari 5957, 5958, Nesei 5320, 5321, 5322, 5328

Madem resim olan eve melek girmez ve madem güya Allah’ın Rasulünün ifadesiyle bunu yapanlar en şiddetli azabı görecekler o halde resmin perde’de olması ile yastıkta olması arasında ne fark var? Resim perde de olunca günah da yastık da olunca günah değil mi? Resim perde de olunca melek girmiyor da yastık ta olunca girebiliyor mu? SubhanAllah!

Çelişkileri görmüyor musunuz? Şimdi bunun adı hadis inkarcılığı oluyor değil mi?


RedveKabul
sayın islamyolu ne dersiniz bu duruma?


cihad38
< o halde resmin perde’de olması ile yastıkta olması arasında ne fark var? >
nasıl oluyorda kur’an ayetlerini tefsir eden zekanız bunu idrak edemiyor.
şöyle oluyor efendi; perde duvarda asılı duruyor,veya kapıda asılı duruyor,ama yastık,minder afedersin üstüne oturulan,ayak altında bulunan,kullanılan, saygı ve tazimden uzak bir şekilde kullanılıyor,ama insan değer verdiğini yukarda bulundurur,yukarda tutar, tıpkı musafı yukarda tutup,matematik kitabını o kadarda önemsemediğimiz gibi. ayak altında kullanılanda aslında o resme itibar edilmediği vurgusu duvardakinde bir saygı,yukarda tutma vurgusu vardır.


EhliAba.
ayrıca resim ve fotoğraf farklı değilmi ?? posterdekiler genelde makina ile çekilmiş fotoğraflardır,resim ise çizilir.ve alimler canlı resmini çizmeye caiz değildir ,fotoğraf çekmeye ise caiz demişlerdir.Resim ve fotoğraf ayrı bişey biri çizilir,biri çekilir


RedveKabul
pekala melek noldu, hani resim olan eve melek girmezdi? Resim Perde de olunca içeri giremiyor ama yastık da olunca içeri girebiliyor mu yani ?

Sizler evlerinizde yastıkları ayağınızın altında koyuyorsanız bir şey diyemem tabi. Bizim evde yastıklar asla yerde olmaz bizler onlara saygı duyar ve tazimde bulunur ve ayak altında bulundurmayız : ))


cihad38
< Sizler evlerinizde yastıkları ayağınızın altında koyuyorsanız bir şey diyemem tabi Bizim evde yastıklar asla yerde olmaz bizler onlara saygı duyar ve tazimde bulunur ve ayak altında bulundurmayız >
anlatmak istediğimi anladığınız halde uslubunuzu tasvip etmiyorum.
yastığa saygı ve tazimde bulunanıda ilk defa duydum, kaldıki yastıkla beraber minderide zikrettik,
müslümanların insan olan,alim olan,evliya olan büyük zatlara saygı ve tazim göstermesini hazmedemeyen bir zihniyet yastığa saygı ve tazimde bulunur ilginç bir evmiş sizin ki doğrusu.
bizim evde yastık kullanılmak içindir,gerekirse yere düşer,gerekirse yastık savaşı yaparız,hatta oğlum üç dördünü üstüste koyar üstüne çıkar lambaların düğmesini açar kapatır, ve yastıkları ayağının alması beni hiç rahatsız etmez.sizin evde yastık kutsal birşeyse bilemem bizde öyle değil,
hem kur’an ayetlerini onlarca müfessirden alimden değişik yorumlayan birinin yastığıda kutsal olarak yorumlaması normaldir,

resmin yastık ve minderde olması ile duvarda olmasının arasındaki farkı yukarda zikrettik,öğrenmek isteyene yeterli cevaptır.


RedveKabul
: )) bu cevabınızla yaşınızı merak ettim ya şimdi neyse, ne demek istediğimi anlayan anladı.

Melek kısmına değinmemişsiniz? : ))


cihad38
evet melek kısmına değinmeye lüzum görmedim çünkü yazdıklarımdan şu sonucu anlamanız lazımdı en azından ben öyle umdum.
resim bulunan eve melek girmez denmesi,resmin saygı ve tazimle kullanıldığı durumdur.
resme önem verilmeyen,bir eşya üzerinde kullanılması meleklerin girmesine engel değildir, çünkü o resmin hiç bir önemi yoktur.
yaşım da 30 değerli bilgilerinize.


RedveKabul
cihad38 öncelikle üslubunuzu hiç bozmadığınız için size gerçekten teşekkür ederim bu yönünüzü gerçekten takdir ediyorum keşke herkes böyle olsa. Konuya gelince sözü fazla uzatmanın manası yok ama son olarak izninizle şunu söylemek isterim;

Söz konu İslam ise gurur yapmanın, enaniyet yapmanın hiç kimseye faydası olmaz. Kendi görüşümüzü üstün kılmak için çaba sarf etmek doğru bir davranış değildir. Hak ortaya çıktığında onu kabullenmek gerekir.

Bir söz okumuştum;

Hakikatin üzerini bile bile örtme/gizleme anlamına gelen küfür kavramında her zaman "bilinç/kasıt" vardır.

Allah bizleri, hak ortaya çıktığında hiç bir kaygı içerisine girmeden hakkı olduğu gibi kabul eden kullarından eylesin. Size de acizane nasihatım budur.


islamyolu
Yav sen o evde namaz kılıyorsun. Karşında Resim olsa duvarda asılı bir insan resmi olsa Namaz kılacagın Zaman secde ediyorsun. Bizler Kafirlere muhalefet etmemiz gerekirken. Resme doğru kılarsan onlardan bir farkımı kalır. Aynı durum ateş içinde geçerlidir.

ama o resim Ayaklar altına alındıgı zaman Zaten bir tazim görünmedigi ortada oldugundan mekruh olmuyor.

redvekabul senin görüşlerin Zekeriya beyazla aynıdır. oda senin gibi düşünüyor biliyormusun.


odaya poster asmak günah mı, poster asmak günah mı, duvara poster asmak günah mı

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();