Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırda ıslaklık görülmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırda ıslaklık görülmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Fetva Meclisi
Küçük abdest bozduktan sonra idrar yolunda kalabilecek idrar damla ve sızıntılarının tamamen kesilmesi için bir süre bekleme, bundan sonra vücuttaki idrar sızıntılarını temizleme işlemine fıkıh dilinde istibrâ denilir. Özellikle erkekler açısından istibrâ önemlidir. Şayet özür hali söz konusu değilse vücuttan idrar sızıntısı olduğu sürece abdest geçerli olmaz. Bunun için de idrarın vücuttan iyice çıkmasını beklemek, bu amaçla biraz hareket etmek, yürümek veya öksürmek gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, Beyrut, 1421/2000, I, 344-345).
Bunun için Hz. Peygamber İdrardan sakınınız, çünkü kabir azabının çoğu idrardan sakınmama sebebiyledir buyurmuştur (Buhârî, Vudû 55; İbn Mâce, Tahâret 26).
Bu itibarla istibrâ yaptığı halde namaz kıldıktan sonra iç çamaşırında ıslaklık gören kişi, bu ıslaklığın temizlenme sırasında kullandığı temiz sudan kaynaklandığını varsayar ve vesveseye itibar etmez. Hatta kişi vesveseli biri ise istibrâ yaptıktan sonra uzvuna ve çamaşırına az bir temiz su serpmesi ve ileride göreceği ıslaklığı idrara değil, bu suya hamletmesi tavsiye edilmiştir (İbn Nüceym, el-Bahru’r-râik, Dâru’l-Marife, ts. , I, 253; Heyet, el-Fetâva’l-Hindiyye, Dâru’l-Fikr, 1411/1991, I, 49).
Ancak kişi, namazdan sonra çamaşırında gördüğü ıslaklığın, namazdan önce veya namaz esnasında çıkan bir idrar damlası olduğunu biliyor ve çıktığı anı hatırlıyorsa o takdirde abdestsiz namaz kılmış sayılır. Çünkü idrar yolundan gelen akıntılar abdesti bozar ve abdestsiz kılınan namaz iade edilir (Mergînânî, el-Hidâye, el-Mektebetü’l-İslâmiyye, I, 14).
Ayrıca ıslaklığın boyutları el ayasından daha fazla ise, çamaşırını değiştirmesi veya kirlenen kısmı yıkaması gerekir.


Cevap: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırda ıslaklık görülmesi durumunda ne yapılmalıdır?

EHLİMAN
Özellikler erkeklerin bu durumda yapması gereken şey şayet idrar geldiğine kanaat getiriyor ise abdesti ve dolayısı ile namaz ı bozulmuş olacaktır.Bu nedenle yeniden abdest alması ve namazı iade etmesi gerekmektedir.


Yorum: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırda ıslaklık görülmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Kayıtsız Üye
Hocam bir bayan olarak benden sürekli akıntı geliyor. Bugün akşam ezanında taharetlendim abdest aldım ve namazımı kıldıktan kısa bir süre sonra yatsı ezanı okudu onu kıldım. Namazdan sonra iç çamaşırımda su gibi bir ıslaklık vardı. Namazlarım kabul olmuş mudur ? Afedersiniz bu aralar akıntılarım çoğaldı ve gün boyu bu ıslaklığı hissediyorum zaten. Acaba bu namazıma mani midir ? Yoksa günlük akıntı sayıldığı için sorun olmaz mı ve abdesti bozmaz mı ?


Yorum: Namaz kıldıktan sonra iç çamaşırda ıslaklık görülmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Tohat
Akıntının sürekli olması halinde her vakitte bir olmak üzere abdestin tazelenmesi gerekir. Ya da herhangi bir nesne ile pamuk, mendil gibi tampon edilerek ıslaklık önlenir. Eğer pamuğun dış kısmına kadar ıslaklık söz konusu değilse diğer vakitte kılınabilir. Aksi is abdestin tazelenmesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Peki kıldığım namazı kaza mı etmeliyim yoksa geçerli midir ?
Sonuçta bazı alimler günlük akıntının abdesti bozmadığını söylüyor. Bu görüşe uyarsam da mı bozulmuş olur ?


arifselim
Günlük sürekli gelen akıntılar hakkında abdesti bozmadığına dair bazı alimlerin görüşü vardır ve buna uyan kişiye neden uyuyorsun denemez. Ancak en efdali her vakit için bir abdest alınmasıdır ve bu abdesti ile dilediği kadar ibadetlerini yapabilir.


Kayıtsız Üye
Hocam Allah razı olsun. Fakat okuduğuma göre "beyaz akıntı" abdest bozmaz diyor. Oysa benimki bazen beyaz, bazen krem rengi, bazen sarımsı ve bazen ise yapışkan su gibi. Hayız olanını, olmayanını biliyorum. Bu hep böyle. Bu durum abdesti bozmayan bir durum olmaktan çıkar mı ?


namaz kıldıktan sonra akıntı görmek, namazdan sonra görülen yaşlik iade, namazdan sonra dubrude akinti

Yorum yapın

1melek.com petinya.net Kompozisyon/ !function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();